Ero sivun ”Tapahtumahorisontti” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muutosta koossa ,  11 vuotta sitten
p
Poistettu ylimääräinen ei-sana sekä vaihdettu ja-sana tai-sanaan lauseen selkeyttämiseksi. Lisätty pari pilkkua myös.
p (Botti lisäsi: lv:Notikumu horizonts)
p (Poistettu ylimääräinen ei-sana sekä vaihdettu ja-sana tai-sanaan lauseen selkeyttämiseksi. Lisätty pari pilkkua myös.)
'''Tapahtumahorisontti''' on aika-avaruuden rajapinta, jonka takaa ulkopuolisen tarkkailijan ei ole mahdollista saada minkäänlaista informaatiota. Tunnetuin esimerkki on [[musta aukko]], joka kaukaisen ja paikallaan pysyvän tarkkailijan näkökulmasta on tapahtumahorisontin ympäröimä. Rajapinnassa [[pakonopeus]] vastaa [[valon nopeus|valon nopeutta]]. Koska minkään kappaleen nopeus ei nouse yli valon nopeuden, ei rajapinnan ulkopuolelle voi päästä yksikään hiukkanen. Rajapinnan sisäpuolella pakonopeus kasvaa valon nopeutta suuremmaksi, joten edes valo ei pääse karkaamaan tapahtumahorisontin ulkopuolelle. Ulkopuolella pakonopeus on valon nopeutta pienempi, jolloin pakeneminen on vielä mahdollista. Täten, vaikka [[musta aukko]] on täysin pimeä, siihen putoava aine loistaa kirkkaasti niin kauan kuin sitä on jäljellä, mutta vain tapahtumahorisontin ulkopuolella.
 
Tapahtumahorisontti on matemaattinen rakennelma, eikä fyysinen kappale jatai ihminen, joka ohittaisi tapahtumahorisontin ei, havaitsisi mitään outoa. Ulkopuolisen tarkkailijan näkökulmasta tapahtumahorisontin ohittanut kappale näkyy punertavampana ja himmeämpänä ja näyttää hidastuvan paikalleen lähestyessään tapahtumahorisonttia. Mustaan aukkoon putoava aine ei itse koe ikinä osumista [[singulariteetti]]pisteeseen kokemansa ajan hidastumisen vuoksi.
 
Tapahtumahorisontti oli aiemmin tärkeä teoreettinen rakennelma, koska uskottiin että mustaan aukkoon putoavien hiukkasten informaatio säilyisi tapahtumahorisontin pinnassa. Sittemmin [[Stephen Hawking]] pyörsi kantansa ja on sitä mieltä, että mustan aukon massa voi palata universumiin vain tunnistamattomassa muodossa.
5

muokkausta

Navigointivalikko