Ero sivun ”Abhasian taistelut 2008” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 39: Rivi 39:
{{Etelä-Ossetian sota 2008}}
{{Etelä-Ossetian sota 2008}}
[[luokka:Abhasia]]
[[luokka:Abhasia]]
[[Luokka:Georgian historia]]
[[Luokka:2008]]


[[en:Battle of the Kodori Valley]]
[[en:Battle of the Kodori Valley]]

Versio 8. syyskuuta 2008 kello 23.46

Abhasian taistelut (2008)
Osa Abhasian jäätynyttä konfliktia
Päivämäärä:

9. elokuuta 2008 –

Paikka:

Abhasia

Lopputulos:
Osapuolet

Etelä-Ossetia Abhasia

Georgia

Abhasian taistelut 2008 alkoivat, kun ensiksi Etelä-Ossetiassa oli puhjennut taistelu 7. elokuuta-8. elokuuta alkaen Georgian armeijan ja eteläosseettien sekä venäläisten rauhanturvaajien kesken. Jännitystä alueiden kesken on ollut jo aiemmin, koska venäläisten hävittäjien on epäilty pudottaneen Georgian tiedustelulennokkeja, ja Abhasian hallinto on varoittanut Georgian hyökkäyksen mahdollisuudesta.

Keskeisenä kohteena on ollut Kodorin sola, jonne Abhasian autonominen tasavalta on yrittänyt perustaa hallintoaan, mutta josta on käyty taisteluita.

Abhasian ja Venäjän hyökkäys Kodorin solassa

Abhasia aloitti taistelun Kodorin solassa noin 1000 sotilaan voimin[1] , tavoitteenaan häätää Georgian joukot pois solasta, jossa ne ovat tulitaukosopimuksen perusteella ja jonne Georgian hallitus on tukenut Abhasian autonomista tasavaltaa perustamaan hallintoa onnistumatta.

Abhasian hyökkäys alkoi tykistövalmistelulla Georgian asemia vastaan. [2] 9. elokuuta 2008 kello 14:00 venäläiset lentokoneet pommittivat Omarisharan lentoasemaa [3], joka aikaisemmin on ollut sotilaslentoasema. 10. elokuuta alkoi laajahko maahyökkäys, minkä yhteydessä pommitettiin kello 15:10 ja 20:25 solaa. Pommitukset jatkuivat seuraavana päivänä aamuyöstä 00:31 ja 03:26. [4]

Yhdistyneiden kansakuntien 15 UNOMIGin sotilastarkkailijaa evakuoitiin alueelta Abhasian pyynnöstä. [5]

Venäjän Georgian vastainen merisaarto

Venäjä tukee joukkojaan Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa Sevastopolin laivastotukikohdasta Abhasian rannikolle liikkuvilla laivoilla, joiden paluun tukikohtaansa Krimin laivastotukikohtaan Ukraina on uhannut estää. Venäjä on lähettänyt Georgian merisaartoon yhden ohjusristeilijän ja yhden raskaamman Mustanmeren laivaston sota-aluksen.

Venäjä on pakottanut pommituksillaan lopettamaan Baku–Tbilisi–Ceyhan-öljyputken käytön, jolloin Azerbaidzanin öljyä joudutaan kuljettamaan muin keinoin. Venäjä on ilmoittanut, että se ei merisaarrollaan estä öljynkuljetuksia Georgiasta.

Lähteet