Ero sivun ”Korean kieli” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 5: Rivi 5:
| eng = Korean
| eng = Korean
| fra = Coréen
| fra = Coréen
| alue = {{Etelä-Korean lippu}} [[Etelä-Korea]]<br> {{Pohjois-Korean lippu}} [[Pohjois-Korea]], {{Kiinan lippu}} [[Kiina]]
| alue = {{Etelä-Korean lippu}} [[Etelä-Korea]]<br> {{Pohjois-Korean lippu}} [[Pohjois-Korea]]<br> {{Kiinan lippu}} [[Kiina]]
| vir = [[Etelä-Korea]], [[Pohjois-Korea]], [[Kiina]] ([[Yánbiān]])
| vir = [[Etelä-Korea]], [[Pohjois-Korea]], [[Kiina]] ([[Yánbiān]])
| määrä = 78 miljoonaa
| määrä = 78 miljoonaa

Versio 7. syyskuuta 2008 kello 03.46

Korea
Oma nimi 한국어
Tiedot
Alue Etelä-Korea Etelä-Korea
Pohjois-Korea Pohjois-Korea
Kiina Kiina
Virallinen kieli Etelä-Korea, Pohjois-Korea, Kiina (Yánbiān)
Puhujia 78 miljoonaa
Sija 15
Kirjaimisto Hangul
Kielitieteellinen luokitus
Kieliryhmä isolaattikielet
Kielikoodit
ISO 639-1 ko
ISO 639-2 kor
ISO 639-3 kor

Korean kieli (Etelä-Koreassa 한국어, hanguk-ŏ, Pohjois-Koreassa 조선어, chosŏn-ŏ) on isolaatti, eli se ei kuulu mihinkään kielikuntaan saati sitten kieliryhmään. Kieliopiltaan se muistuttaa japania, mutta yhteistä sanastoa niissä ei lainasanoja lukuun ottamatta ole. Koreaa puhutaan pääasiassa Etelä- ja Pohjois-Koreassa.

Korean kieli sisältää suuren määrän lainasanoja, on arvioitu että yli puolet korean sanoista olisi lainattu kiinasta. Näiden lisäksi uudet sanat ovat usein lainoja englannista.

1400-luvulla Korean kuningas Sejong kehitytti korean kieltä varten oman kirjoitusjärjestelmän nimeltä hangul, joka on aakkoskirjoitus. Virallisesti hangul julkistettiin vuonna 1446 kirjassa, jossa opetettiin kiinan merkkien ääntämistä. Hangulissa kirjaimet kuitenkin kirjoitetaan tavuttain yhteen, jolloin kirjoitus näyttää tavukirjoitukselta. 1900-luvun alkuun saakka koreaa kuitenkin kirjoitettiin pääasiassa nk. idu-kirjoituksella, eli hanjalla, johon lisätään mukaan taivutuspäätteitä ja muuta kieliopillista rakennetta (eli vastaavasti kuin japania nykyäänkin). Nykyään kiinan merkkejä ei käytetä (eikä osata) Pohjois-Koreassa lainkaan, Etelä-Koreassa niillä kirjoitetaan usein nimiä, koska ihmisten mielestä nimet näyttävät hienommilta kiinan merkein kirjoitettuina. Etelä-Korean kouluissa opetetaan hieman alle 2000 kiinan merkkiä. Pelkona on, että jos merkkejä ei enää tunneta, menetetään yhteys kiinalaiseen kulttuuriperimään, ja itse asiassa myös suurimpaan osaan korealaista kulttuuria, koreaa kun kirjoitettiin kiinan merkein yli 1000 vuoden ajan ennen 1900-lukua.

Wikipedia
Wikipedia
Koreankielinen Wikipedia, vapaa tietosanakirja
Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link GA Malline:Link FA