Ero sivun ”Sofonisba Anguissola” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
PixelBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ro:Sofonisba Anguissola
Rivi 26: Rivi 26:
[[pl:Sofonisba Anguissola]]
[[pl:Sofonisba Anguissola]]
[[pt:Sofonisba Anguissola]]
[[pt:Sofonisba Anguissola]]
[[ro:Sofonisba Anguissola]]
[[ru:Ангиссола, Софонисба]]
[[ru:Ангиссола, Софонисба]]
[[sv:Sofonisba Anguissola]]
[[sv:Sofonisba Anguissola]]

Versio 4. syyskuuta 2008 kello 03.51

Sofonisba Anguissolan muotokuva Espanjan Filip II:sta

Sofonisba Anguissola (n. 153216. marraskuuta 1625) oli italialainen renessanssin taidemaalari.

Anguissola syntyi Cremonassa seitsemästä lapsesta vanhimmaksi. Hänen vanhempansa Amilcare Anguissola ja Bianca Ponzone polveutuivat vanhoista aatelissuvuista. Sofonisba menetti äitinsä ollessaan 4–5-vuotias. Isä kannusti kaikkia tyttäriään etenemään urallaan, mikä oli ajalle epätyypillistä, sillä naisten koulutusta ei pidetty tärkeänä. Kaikki tytöt olivat taiteellisesti lahjakkaita, mutta Sofonisba Anguissola oli ainoa, jonka tuotanto on jäänyt elämään.

Anguissolan tiedetään opiskelleen nuoruusvuosinaan jonkin aikaa Bernardino Campin ja Bernardino Gattin johdolla. Hän tutustui Roomassa Michelangeloon ja lähti vuonna 1559 Espanjan hoviin.

Vuonna 1570 Anguissola oli lähes neljänkymmenen ja yhä naimaton, joten hänelle järjestettiin avioliitto Don Francisco de Moncadan kanssa. Vuoden 1578 aikana Anguissola ja hänen miehensä jättivät Espanjan hovin kuninkaan suostumuksella. Mies kuoli Palermossa vuonna 1579. Tammikuussa 1580 Anguissola meni uusiin naimisiin merikapteeni Orazio Lomellinon kanssa.

Anguissola oli aikansa johtavia muotokuvamaalareita. Hän teki myös omakuvia ja uskonnollisia teoksia, mutta jälkimmäisistä tärkeä osa on kadonnut vuosien varrella. Vanhoilla päivillään Anguissola kärsi heikkonäköisyydestä, mutta hänen henkinen toimintakykynsä säilyi lähes siihen saakka, kunnes hän kuoli Palermossa vuonna 1625. Häneltä jäi leskeksi Orazio Lomellino, joka lisäsi edesmenneen vaimonsa haudalle muistokirjoituksen vuonna 1632.

Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.