Ero sivun ”Teollisuusveturi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
p
kh
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
p (kh)
 
===Tyyppiyksilöitä===
Tyypillisiä muunnettuja teollisuusvetureita ovat [[Karhulan–Sunilan Rautatie]]n ja [[UPM-Kymmene]] Oyj:n omistamat, [[Dv12]] – veturin–veturin alustalle ja korille rakennetut Move90–veturit, joissa on alkuperäisen V16-moottorin tilalla V12, alun perin halkaisijaltaan 40 mm pienemmät pyörät ja noin 15 tonnin lisäpainot, tai [[Seikun saha]] Oy:n nykyinen veturi, VR:n [[Tve4]]–[[ratakuorma-auto]]sta muunnettu [[Move250B]] ([[Valmet]] 201/1982, 0-4-0dh).
 
[[Kuva:Move90.jpg|thumb|UPM-Kymmene Oyj:n Move 90 -veturi tallissaan Kuusankosken asemalla]]
 
Sittemmin UPM-Kymmene Oyj:n Move90–veturin pyörät on vaihdettu [[Dv12]]-veturin vakiopyöriin, koska pienemmästä pyöräkoosta laskettu hyöty vetovoimassa jäi ratkaisevasti vähemmäksi kuin erikoispyörien hinta.
 
Jostain syystä Move 90 -veturia rakennettiin vain nämä kaksi edellä mainittua kappaletta. [[UPM-Kymmene]]n veturi on teollisuusveturien tapaan keltamusta, [[Karhulan–Sunilan Rautatie]]n kappale on [[VR]]:n vakioväreissä eli punainen kermanvärisin raidoin ja hytein.
 
===Menestystarinoita===
Monet N-veturin komponenteista ovat vaihtokelpoisia [[Dr16]]:n eli M-veturin kanssa.
 
N-veturia tehtiin vain yksi kappale, jonka lunasti [[Kaukas]] Oy. Veturi saapui omin konein [[Lauritsala]]an 5. huhtikuuta 1991, mutta se osoittautui nopeasti hyvin häiriöherkäksi ja kaiken huipuksi alitehoiseksi, joten marraskuussa 1995 se poistettiin toistaiseksi liikenteestä.
 
===Kokeilu epäonnistuu===
Veturin korvaajaksi ostettiin [[UPM-Kymmene]] Oyj:ltä kesällä 1996 [[Move66]] (Valmet 6610/1973, 0-6-0dh). N -veturi siirrettiin [[Tampere]]elle [[Nekala]]n ratapihalle ulkosäilytykseen ja sitä uhkasi jo romutustuomio, mutta sen siirtoa [[Suomen Rautatiemuseo]]n kirjoihin esitettiin viime hetkellä.
 
===Uusi elämä uudessa muodossa===
11 176

muokkausta

Navigointivalikko