Ero sivun ”Seurakuntayhtymä” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
4 merkkiä poistettu ,  12 vuotta sitten
0 + AWB
p (AWB)
(0 + AWB)
'''Seurakuntayhtymä''' on [[Suomi|Suomen]] [[kirkkolaki|kirkkolain]] mukainen pakollinen yhteistyöorganisaatio. Seurakuntajako noudattelee pääsääntöisesti kuntajakoa, mutta joskus – tavallisimmin [[kaupunki|kaupungeissa]] – saman kunnan alueella on useita seurakuntia. Saman [[kunta|kunnan]] alueella olevien [[Suomen evankelis-luterilainen kirkko|Suomen evankelis-luterilaisen kirkon]] [[seurakunta|seurakuntien]] on muodostettava seurakuntayhtymä. Seurakuntayhtymän voivat muodostaa myös kahden tai useamman kunnan alueella olevat seurakunnat.
 
==Seurakuntayhtymän kuuluminen hiippakuntaan==
Seurakuntayhtymään kuuluvat seurakunnat voivat kuulua myös eri [[hiippakunta|hiippakuntiin]]. Tämä on tavallista, mikäli samalla alueella on erikielisiä seurakuntia. Tämän vuoksi seurakuntayhtymän hallinto on jouduttu järjestämään siten, että se periaatteessa irtautuu hiippakuntarakenteesta.
 
Hiippakuntarajat eivät muutoinkaan rajoita vapaaehtoisen seurakuntayhtymän muodostamista. Vapaaehtoinen seurakuntayhtymä, kuten mikä tahansa yhteistyöorganisaatio, voidaan perustaa vapaasti. Seurakuntayhtymäsäännösten mukaan sen perustamisen edellytyksenä ei esimerkiksi ole seurakuntien yhteinen maaraja, eikä siihen kuulu välttämättä muutenkaan edellytystä maantieteellisestä läheisyydestä. Esim.Esimerkiksi olisi mahdollista perustaa seurakuntayhtymä, johon kuuluu yksi seurakunta jokaisesta hiippakunnasta edellyttäen, että ne eivät kuulu muuhun seurakuntayhtymään. Saman kunnan alueella olevien seurakuntien on kuuluttava samaan seurakuntayhtymään.
 
Koska seurakuntayhtymä voidaan perustaa vapaasti, sen kuuluminen hiippakuntaan on määrätty erikseen. Seurakuntayhtymä kuuluu hallinnollisesti siihen hiippakuntaan, johon sen seurakuntien jäsenistön enemmistö kuuluu.
 
Seurakuntayhtymän tehtäviin kuuluu hoitaa seurakuntayhtymän ja sen seurakuntien henkilöhallinnon asiat, jotka koskevat
* palkkaa, työnantajailmoituksia ja palkkakirjanpitoa;
* nimikirjanpitoa
* virka- ja työehtosopimusten tekemistä ja tulkintaa sekä esitysten tekemistä [[kirkon työmarkkinalaitos|kirkon työmarkkinalaitokselle]]; sekä
Yhteisen kirkkovaltuuston paikkamäärä määräytyy jäsenmäärän mukaan ja on 21 - 91. Yhteinen kirkkovaltuusto voi itse vaalikaudeksi kerrallaan päättää, että paikkamäärä on tätä pienempi pariton luku, kuitenkin vähintään 11. Jokaisella seurakunnalla on vähintään kaksi paikkaa (yksi paikka, mikäli seurakuntia on yli 20). Loput paikat jaetaan seurakuntien jäsenmäärän mukaisessa suhteessa.
 
Yhteisen kirkkovaltuuston päätösvaltaa voidaan ohje- tai johtosäännöllä siirtää yhteiselle kirkkoneuvostolle, sen jaostolle ja johtokunnalle. Yhteisen kirkkovaltuuston päätöksellä päätösvaltaa voidaan siirtää myös seurakuntien [[seurakuntaneuvosto]]lle.
 
==Yhteinen kirkkoneuvosto==

Navigointivalikko