Ero sivun ”Kalevi Sorsa” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
JannE (keskustelu | muokkaukset)
kai ton otsikosta tajuu
Kattiir (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 31: Rivi 31:
Kalevi Sorsan pitkäaikaisen kotitalon seinään Helsingin [[Merihaka|Merihaassa]] kiinnitettiin muistolaatta kansanvallan päivänä [[17. heinäkuuta]] [[2005]]. Muistolaatassa todetaan lyhyesti Sorsan pitkäaikainen valtiomiesura ja muistutetaan myös hänen laajasta kirjallisesta tuotannostaan. Muistolaatta valmistettiin ja kiinnitettiin Suomen Sosialidemokraattisen Sanomalehtimiesliiton (SSSL) aloitteesta.
Kalevi Sorsan pitkäaikaisen kotitalon seinään Helsingin [[Merihaka|Merihaassa]] kiinnitettiin muistolaatta kansanvallan päivänä [[17. heinäkuuta]] [[2005]]. Muistolaatassa todetaan lyhyesti Sorsan pitkäaikainen valtiomiesura ja muistutetaan myös hänen laajasta kirjallisesta tuotannostaan. Muistolaatta valmistettiin ja kiinnitettiin Suomen Sosialidemokraattisen Sanomalehtimiesliiton (SSSL) aloitteesta.


[[14. lokakuuta]] [[2005]] Hietaniemen hautausmaalla paljastettiin [[Kimmo Pyykkö|Kimmo Pyykön]] veistämä Sorsan hautamuistomerkki "Elämänkaari". Pyykön omien sanojen mukaan teos on "symbolinen matka suuren humanistin, terävävaistoisen ja uutta etsivän demokraatin ja valtiomiehen elämäntyöhön."
[[14. lokakuuta]] [[2005]] Hietaniemen hautausmaalla, (U25-12-1), paljastettiin [[Kimmo Pyykkö|Kimmo Pyykön]] veistämä Sorsan hautamuistomerkki "Elämänkaari". Pyykön omien sanojen mukaan teos on "symbolinen matka suuren humanistin, terävävaistoisen ja uutta etsivän demokraatin ja valtiomiehen elämäntyöhön."


Vuonna 2005 perustettu ''Kalevi Sorsa -säätiö'' on itsenäinen ja avoin sosiaalidemokraattinen aivoriihi.<ref>[http://www.sorsafoundation.fi/ Kalevi Sorsa -säätiö]</ref>
Vuonna 2005 perustettu ''Kalevi Sorsa -säätiö'' on itsenäinen ja avoin sosiaalidemokraattinen aivoriihi.<ref>[http://www.sorsafoundation.fi/ Kalevi Sorsa -säätiö]</ref>

Versio 1. syyskuuta 2008 kello 00.32

 

Kalevi Sorsa
Suomen pääministeri
1972–1975 (I),
1977–1979 (II),
19821987 (III–IV)
Edeltäjä Rafael Paasio (I)
Martti Miettunen (II)
Mauno Koivisto (III)
Seuraaja Keijo Liinamaa (I)
Mauno Koivisto (II)
Harri Holkeri (IV)
Henkilötiedot
Syntynyt21. joulukuuta 1930
Keuruu
Kuollut16. tammikuuta 2004
Helsinki
Tiedot
Puolue SDP

Taisto Kalevi Sorsa (21. joulukuuta 1930 Keuruu16. tammikuuta 2004 Helsinki) oli pitkäaikaisin Suomen pääministeri ja eräs merkittävimmistä suomalaisista sosiaalidemokraattisista poliitikoista.

Kalevi Sorsa syntyi Keuruulla, mutta isän liikkuvan ammatin takia perhe muutti usein. Sorsa kävi koulua Jyväskylässä ja Lappeenrannassa. Lappeenrannassa 1948 Sorsa alkoi osallistua SDP:n toimintaan.

Sorsa kuului presidenttien Kekkosen ja Koiviston aikakauden merkittävimpiin poliittisiin vaikuttajiin. Sorsa oli SDP:n puoluesihteeri 19691975 ja puheenjohtaja, eduskunnan puhemies 19891990 sekä Suomen pääministeri neljässä hallituksessa yhteensä noin 10 vuoden ajan (19721975, 19771979, 19821983, 19831987). Hän oli edelleen vuonna 2006 Suomen pitkäaikaisin pääministeri.

Sorsaa pidetään yhtenä maamme historian merkittävimmistä pääministereistä. Kalevi Sorsan panos oli erittäin merkittävä niin julkisten palveluiden, kuten koulun ja terveydenhuollon kehittämisessä kuin myös sosiaaliturvan vahvistamisessa lapsiperheistä eläkkeisiin.lähde? Hänen hallituksensa toteuttivat useita tärkeitä perhepoliittisia uudistuksia (mm. laki lasten päivähoidosta, äitiysloman pidennys, vuosilomalaki) sekä mm. kansanterveyslain, uuden kilpailulainsäädännön ja työsuojeluhallituksen. Sorsan hallitusten aikana suomalaisen hyvinvointivaltion rakennus edistyi suurin askelin ja Suomi nousi toisen maailmansodan jälkeisen ajan syvimmästä lamasta Länsi-Euroopan nopeimmin kasvavaksi kansantaloudeksi.lähde?

Sorsan toiminta ei rajoittunut vain kotimaan politiikkaan, vaan hän osallistui aktiivisesti myös kansainväliseen sosiaalidemokraattiseen liikkeeseen. Hän tuki Etyk-prosessia. 1970-luvulla vasemmistolaisten (etenkin taistolaisten) voimakkaasta vastustuksesta huolimatta Sorsan nimittämä pääneuvottelija Jussi Linnamo ja presidenttinä tuolloin toiminut Urho Kekkonen ajoivat yhdessä läpi EEC-vapaakauppasopimuksen. Tuolloin alulle saatettu lännettymisprojekti tosin edellytti, että Suomi solmisi vastaavat sopimukset Neuvostoliiton johtamien SEV-maiden kanssa. Kekkosen ja Leonid Brežnevin käymät luottamukselliset keskustelut EEC-kauppasopimuksesta vuodettiin julki ns. Zavidovo-vuodossa. Vuodon seurauksena Kekkonen uhkasi kieltäytyä jatkosta, joka olisi merkinnyt EEC-kauppasoimuksen hylkäämistä. Kekkonen valittiin presidentiksi eduskunnan poikkeuslailla. Sorsaa on jälkikäteen arvosteltu poikkeuslain valmistelusta.

Sorsa itse esiintyi useissa presidenttikaavailuissa. Vuonna 1993 hän pyrki puolueensa SDP:n esivaalissa presidenttiehdokkaaksi, mutta hävisi nöyryyttävästi kansainväliselle virkamiehelle Martti Ahtisaarelle. Maan kokeneimpana poliitikkona Sorsa sai tuntea epäluottamuksen nahoissaan. Osaltaan tähän katsotaan vaikuttaneen sen, että Sorsa vuonna 1989 syrjäytti Matti Ahteen eduskunnan puhemiehen paikalta. Myös 1980-luvun taitteessa suomalaisia puhuttaneen Valco-jutun, johon Sorsan nimi yhdistettiin, vaikutukset saattoivat tuntua vielä kymmenkunta vuotta myöhemmin.

Ennen poliittista uraansa Sorsa työskenteli mm. UNESCOn tehtävissä Pariisissa 19591965, Suomen UNESCO-toimikunnan pääsihteerinä 19651969 ja opetusministeriön kansainvälisen osaston apulaisosastopäällikkönä 19671969.

Kalevi Sorsa kuoli syöpään 16. tammikuuta 2004 kotonaan Helsingissä. Hän osallistui yhteiskunnalliseen keskusteluun elämänsä loppuun saakka. Viimeinen kolumni ilmestyi postuumisti Uutispäivä Demarissa.

Kalevi Sorsan pitkäaikaisen kotitalon seinään Helsingin Merihaassa kiinnitettiin muistolaatta kansanvallan päivänä 17. heinäkuuta 2005. Muistolaatassa todetaan lyhyesti Sorsan pitkäaikainen valtiomiesura ja muistutetaan myös hänen laajasta kirjallisesta tuotannostaan. Muistolaatta valmistettiin ja kiinnitettiin Suomen Sosialidemokraattisen Sanomalehtimiesliiton (SSSL) aloitteesta.

14. lokakuuta 2005 Hietaniemen hautausmaalla, (U25-12-1), paljastettiin Kimmo Pyykön veistämä Sorsan hautamuistomerkki "Elämänkaari". Pyykön omien sanojen mukaan teos on "symbolinen matka suuren humanistin, terävävaistoisen ja uutta etsivän demokraatin ja valtiomiehen elämäntyöhön."

Vuonna 2005 perustettu Kalevi Sorsa -säätiö on itsenäinen ja avoin sosiaalidemokraattinen aivoriihi.[1]

Sorsan hallitukset

Lähteet

  1. Kalevi Sorsa -säätiö

Aiheesta muualla

Edeltäjä:
Rafael Paasio
SDP:n puheenjohtaja
1975–1987
Seuraaja:
Pertti Paasio
Edeltäjä:
Olavi J. Mattila
Olavi J. Mattila
Paavo Väyrynen
Suomen ulkoministeri
1972
1975–1976
1987–1989
Seuraaja:
Ahti Karjalainen
Keijo Korhonen
Pertti Paasio