Ero sivun ”Cumulus congestus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
25 merkkiä poistettu ,  11 vuotta sitten
kirjoitusvirheiden korjausta, kieliasussa olisi vielä paljon korjattavaa. Poistettu turha toisto: "saattaa sataa, muttei välttämättä" => "saattaa sataa". "tunnin-parin" vähän häiritsee, onko oikein?
p (Botti lisäsi: cs:Cumulus congestus)
(kirjoitusvirheiden korjausta, kieliasussa olisi vielä paljon korjattavaa. Poistettu turha toisto: "saattaa sataa, muttei välttämättä" => "saattaa sataa". "tunnin-parin" vähän häiritsee, onko oikein?)
[[Kuva:Aufgetuermter Cumulus.JPG|thumb|right|250px|Tornimainen ''Cumulus congestus'', takana cumulonimbus-pilven reunaa. Tämä näky ennustaa kesällä ukkosta viimeistään tunnin-parin sisään.]]
'''Cumulus congestus''' eli korkeaksi pullistunut kumpupilvi on valtava, möykkymäinen, tornimainen tai kukkakaalimainen [[kumpupilvi]], joka ei ole vielä varsinainen [[Ukkonen|ukkospilvi]], muttei monestikaan enää kauniin ilman pilvi. Monesti näkee kesällä mahtavia, tornimaisia congestus-muotoja, jotka hajoavat pian.
''Cumulus congestus'' saattaa sataa ja aiheuttaa lyhyen sadekuuron, muttei välttämättä.
Korkea kumpupilvi kasvaa aina ylöspäin pyrkien pian kehittymään kuuropilveksi. Varsinkin terävärajainen, jykevä
''Cumulus congestus'' kehittyy kesäisenä iltapäivänä ukkospilveksi. Valtavan kukkakaalimaisen congestuksen näkeminen iltapäivällä onkin lähes aina varma merkki iltapäiväkuuroista ja/tai ukkosesta ehkä jo tunnin-parin sisään. Mutta pehmeärajainen ''congestus'' ei tavallisesti ennakoi ukkosta, ei myöskään välttämättä välttämättäpienipieni tornimainen congestus.
 
Pilvi saattaa olla [[tuuli|tuulen]] vaikutuksesta vinossa. Näiden pilvien läpimitta on yleensä ainakin 5-10 astetta läheltä katsottuna. ''Cumulus congestus''-pilven korkeus on muutama kilometri, ja se ulottuu noin 5 kilometrin korkeuteen. Useinkin syntyvä kuuropilvi jää ''congestukseksi'', kun se ei [[Inversio (meteorologia)|inversio]]n takia pääse nousemaan. Tämäkin ''congestus'' voi sataamsataa, muttei niin voimakkaasti kuin varsinainen kuuropilvi. ''Congestus'' alkaa muuttua kumpukerrospilveksi, Stratocumulukseksi.
 
== Kuvia ==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko