Ero sivun ”Helgoland” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti lisäsi: hu:Helgoland
Rivi 11: Rivi 11:
Helgolandista alkoi muodostua suosittu matkailukohde [[J. A. Siemens]]in perustettua sinne merikylpylän vuonna [[1826]]. Vuonna [[1890]] tapahtui vaihtokauppa Ison-Britannian ja Saksan välillä, kun Iso-Britannia luovutti Helgolandin Saksalle Saksan puolestaan luovuttaessa itäafrikkalaisen [[Sansibar]]in Isolle-Britannialle sen protektoraatiksi.
Helgolandista alkoi muodostua suosittu matkailukohde [[J. A. Siemens]]in perustettua sinne merikylpylän vuonna [[1826]]. Vuonna [[1890]] tapahtui vaihtokauppa Ison-Britannian ja Saksan välillä, kun Iso-Britannia luovutti Helgolandin Saksalle Saksan puolestaan luovuttaessa itäafrikkalaisen [[Sansibar]]in Isolle-Britannialle sen protektoraatiksi.


Helgoland jäi asumattomaksi liittoutuneiden pommitettua sitä [[18. huhtikuuta]] vuonna [[1945]] [[toinen maailmansota|toisessa maailmansodassa]]. Toisen maailmansodan jälkeen britit käyttivät Helgolandia sotilaallisiin tarkoituksiin. Sitä käytettiin muun muassa harjoitusalueena. 18. huhtikuuta vuonna [[1947]] Ison-Britannian kuninkaallinen laivasto yritti räjäyttää sen. Räjäytykseen käytettiin 6 800 tonnia räjähdettä ja se oli historian suurin ilman ydinaseita suoritettu räjäytys. Tämän johdosta Helgolandin pääsaari muun muassa muutti muotoaan. Räjäytyksen varsinaisena kohteena olivat saaren linnoitukset, mutta myös koko saaren tuhoutuminen oli hyväksyttävissä. Britit luovuttivat Helgolandin [[Länsi-Saksa]]lle [[1. maaliskuuta]] vuonna [[1952]], ja asukkaita alkoi muuttaa alueelle takaisin.
Helgoland jäi asumattomaksi liittoutuneiden pommitettua sitä [[18. huhtikuuta]] vuonna [[1945]] [[toinen maailmansota|toisessa maailmansodassa]]. Toisen maailmansodan jälkeen britit käyttivät Helgolandia sotilaallisiin tarkoituksiin. Sitä käytettiin muun muassa harjoitusalueena. 18. huhtikuuta vuonna [[1947]] Ison-Britannian kuninkaallinen laivasto yritti räjäyttää sen. Räjäytykseen käytettiin 6 800 tonnia räjähdettä ja se oli historian suurin ilman ydinaseita suoritettu räjäytys. Tämän johdosta Helgolandin pääsaari muun muassa muutti muotoaan. Räjäytyksen varsinaisena kohteena olivat saaren linnoitukset, mutta myös koko saaren tuhoutuminen oli hyväksyttävissä. Britit luovuttivat Helgolandin [[Saksa|Saksan liittotasavallalle]] [[1. maaliskuuta]] vuonna [[1952]], ja asukkaita alkoi muuttaa alueelle takaisin.


== Luonto ==
== Luonto ==

Versio 30. elokuuta 2008 kello 08.16

Helgolandin lippu.
NASA:n satelliittikuva Helgolandista.

Helgoland on Saksalle kuuluva, kahdesta saaresta koostuva alue Pohjanmeressä. Se sijaitsee noin 70 kilometrin päässä Saksan rannikosta. Alueella asuu noin 1 700 ihmistä, ja se on osa Schleswig-Holsteinin osavaltiota. Saaret eivät kuulu Euroopan unionin tullialueeseen.

Maantiede

Helgolandin pääsaari Hauptinsel ("Pääsaari") on noin yhden neliökilometrin suuruinen. Sinne on myös keskittynyt kaikki asutus. Saarista pienempi, Düne ("Dyyni"), on pinta-alaltaan 0,7 neliökilometrin suuruinen. Saaret olivat yhteydessä toisiinsa vuoteen 1720 saakka, jolloin ne joutuivat tulvan johdosta toisistaan erilleen. Helgolandin korkein kohta sijaitsee pääsaarella, ja kohoaa noin 61 metrin korkeuteen yli merenpinnan.

Historia

Helgoland kuului Tanskan kuningaskunnalle vuodesta 1714 vuoteen 1814, jolloin se siirtyi brittiläisten hallintaan. Brittiläiset joukot miehittivät saaren jo vuonna 1807, ja tekivät siitä tuolloin brittiläisen siirtomaan. Kielin rauhassa Helgolandista tuli virallisesti osa Isoa-Britanniaa.

Helgolandista alkoi muodostua suosittu matkailukohde J. A. Siemensin perustettua sinne merikylpylän vuonna 1826. Vuonna 1890 tapahtui vaihtokauppa Ison-Britannian ja Saksan välillä, kun Iso-Britannia luovutti Helgolandin Saksalle Saksan puolestaan luovuttaessa itäafrikkalaisen Sansibarin Isolle-Britannialle sen protektoraatiksi.

Helgoland jäi asumattomaksi liittoutuneiden pommitettua sitä 18. huhtikuuta vuonna 1945 toisessa maailmansodassa. Toisen maailmansodan jälkeen britit käyttivät Helgolandia sotilaallisiin tarkoituksiin. Sitä käytettiin muun muassa harjoitusalueena. 18. huhtikuuta vuonna 1947 Ison-Britannian kuninkaallinen laivasto yritti räjäyttää sen. Räjäytykseen käytettiin 6 800 tonnia räjähdettä ja se oli historian suurin ilman ydinaseita suoritettu räjäytys. Tämän johdosta Helgolandin pääsaari muun muassa muutti muotoaan. Räjäytyksen varsinaisena kohteena olivat saaren linnoitukset, mutta myös koko saaren tuhoutuminen oli hyväksyttävissä. Britit luovuttivat Helgolandin Saksan liittotasavallalle 1. maaliskuuta vuonna 1952, ja asukkaita alkoi muuttaa alueelle takaisin.

Luonto

Helgolandissa toimii arvostettu ja perinteikäs lintuasema. Asema aloitti toimintansa jo 1800-luvulla.

Aiheesta muualla

Malline:Link GA