Ero sivun ”Jazztanssi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
LaaknorBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: no:Jazzdans
Rivi 27: Rivi 27:
[[nl:Jazzdans]]
[[nl:Jazzdans]]
[[ja:ジャズダンス]]
[[ja:ジャズダンス]]
[[no:Jazzdans]]
[[sv:Jazzdans]]
[[sv:Jazzdans]]
[[tr:Caz dansı]]
[[tr:Caz dansı]]

Versio 23. elokuuta 2008 kello 17.36

Jovana Ivanovic jazztanssin MM-kisoissa Bostonissa 2006.

Jazztanssi on alkujaan afroamerikkalaisen kulttuurin piirissä syntynyt tanssimuoto, jossa yhdistyvät afrikkalainen tanssiperinne ja eurooppalaiset kansantanssit. Se alkoi kehittyä 1930-luvulla ja sai vaikutteita modernista tanssista ja baletista. Steppi (engl. tap dance), jossa tanssiessa tehdään rytmejä erityisillä raudoitetuilla steppikengillä, on sille läheistä sukua ja tanssityyleillä on yhteinen tausta. Jazztanssin piiriin kuuluu laaja kirjo erilaisia tyylejä showtanssista tanssitaidetta edustaviin muotoihin.

Jazztanssin tekniikkaa on ensimmäisenä kehittänyt Jack Cole ja myöhemmin mm. Eugene Louis Faccuito (paremmin tunnettu nimellä Luigi) ja Matt Mattox. Suomeen jazz tuli 1960-luvulla ja ensimmäisiä opettajia oli Tamara Rasmussen. Tanssilajille tyypillistä on polyrytmisyys ja isolation eli eriyttäminen, jossa kehonosia pyritään liikuttamaan toisistaan riippumatta.

Jazztanssilla on ollut vuosikymmenien ajan ja on edelleen keskeinen sija musiikkiteatterin koreografiassa. Klassisena esimerkkinä voidaan mainita Leonard Bernsteinin musikaali West Side Story, joka teki tanssia tunnetuksi 1950- ja 1960-luvuilla. Esitysten luonteen mukaan jazztanssia yhdistellään muiden nykytanssin muotojen kanssa. Lisäksi jazztanssia käytetään usein musiikkivideoiden visuaalisena tehokeinona.

Jazztanssissa järjestetään myös kansainvälisiä kilpailuja. Suomalaiset jazztanssijat ovat menestyneet näissä koitoksissa erittäin hyvin. Esimerkiksi vuonna 2006 Bostonissa Yhdysvalloissa pidetyissä jazztanssin maailmanmestaruuskisoissa suomalaiset saavuttivat aikuisten sarjoissa ykkössijan sekä naisten soolotanssissa, paritanssissa, pienten ryhmien tanssissa että suurten ryhmien muodostelmatanssissa.[1] 2007 Suomi oli taas kärkimaita ja tanssijat toivat sieltä esimerkiksi Suomen ensimmäisen juniori kullan pienryhmä sarjasta.[2]


Katso myös

Lähteet

  1. International Dance Organization – Competition results
  2. International Dance Organization - Competition results

Malline:Tynkä/Tanssi