Ero sivun ”Saalinki” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Kippari10 (keskustelu | muokkaukset)
p typo
Rivi 23: Rivi 23:
* Suomen Veneilyliitto: Veneilijän lippukirja
* Suomen Veneilyliitto: Veneilijän lippukirja
* Suomen Veneilyliitto: Veneenpäällikkö - veneenpäällikkökurssin oppikirja
* Suomen Veneilyliitto: Veneenpäällikkö - veneenpäällikkökurssin oppikirja
* [http://www.partiopurjehtijat.fi/?page=98 Partopurjehtiat.fi Liput ja viirit]
* [http://www.partiopurjehtijat.fi/?page=98 Partiopurjehtijat.fi Liput ja viirit]


[[Luokka:Purjealuksen rakenne]]
[[Luokka:Purjealuksen rakenne]]

Versio 16. elokuuta 2008 kello 10.12

Saalinki (4), Vantti (3)

Saalinki on veneen mastossa oleva poikittaisrakenne, jota käytetään viirien ja merkkilippujen kiinnityspisteenä. Purjeveneessä saalingin päätarkoitus on tukevoittaa mastoa.

Purjevene

Purjeveneessä alin saalinki on yleensä noin kolmen metrin korkeudella; sen pituus ja niiden määrä riippuu veneen ja maston pituudesta, mutta keskiverto on noin 40 cm kummallekin puolelle. Saalingin kärjen kautta kulkee vantti. Saalingit lisäävät vanttien kanssa yhdessä toimiessaan maston vääntölujuutta. Kolmiomainen rakenne muuttaa tuulen ja purjeen aiheuttaman taivutusmomentin vedoksi (vanttiin) ja puristukseksi (saalinkiin). Ilman saalinkeja maston paksuus ja siten myös paino olisi huomattavasti suurempi. Saalinkien lukumäärä antaa myös karkean suuruusluokan purjeveneen koosta sen ollessa kaukana.

Moottorivene

Moottoriveneessä saalinki liittyy tavallisimmin hytin katolla tai tuulilasiveneissä keulakannella olevaan valomastoon, johon on sijoitettu aluksen kulkuvalot. Tällöin saalinkeja käytetään vain liputukseen.

Liput saalingissa

Helsingin Navigaattorit ry:n viirit saalingissa arvojärjestyksessä: ylimpänä seuran kommodorin leveäviiri, sen alla Suomen Navigaatioliiton avomerilaivurin viiri kommodorin tunnuksella ja alimpana Seuraviiri

Saalinkien kärjessä ja joskus myös puolivälissä on nostimet viireille ja viestilipuille. Yleissääntö on vasemmalle viestit, oikealle kohteliaisuusliput ja viirit. Oikeanpuoleinen saalinki on arvokkaampi: siihen nostetaan komento- pätevyys- ja seuraviirit. Vasemmanpuoleinen saalinki on merkinantoa varten; sinne voi nostaa vaikkapa destinaatiolipun eli ulkomaille mennessä nostettavan kohdemaan pienoislipun. Ulkomailla oltaessa omat viirit siirretään vasempaan saalinkiin ja kyseisen maan lippu eli ns. kohteliaisuuslippu nostetaan oikealle puolelle. Viirien järjestys on tärkeä: ylimmäksi tulee aina pursilipusta johdettu eli veneenomistajan, kunniajäsenen, kommodorin tai varakommodorin viiri, sen alle pätevyysviiri ja alimmaksi seuraviiri.

Samoin jos ulkomailla vuokraa veneen niin oman maan lipun voi nostaa oikeanpuoleiseen saalinkiin; perälippu on sen maan lippu mihin vene on rekisteröity. Jos taas siirtyy esimerkiksi Kreikkaan rekisteröidyllä veneellä Italian vesille, oma lippu siirretään vasempaan saalinkiin ja Italian kohteliaisuuslippu tulee oikeanpuoleiseen.

Viranomaiset käyttävät oikeanpuoleista saalinkia merkinantoon: vuoteen 1980 asti siihen nostettiin pysäytysmerkkinä käytetty Tullilippu, nykyisin kelta-mustaruutuinen signaalilippu L sitä käytettäessä; näin tehdään harvoin, koska viranomaiset suosivat punavaloista taskulamppua tai punakeltaista Stop-käsikilpeä. Vieraaseen maahan veneellä saavuttaessa pidetään mastossa keltaista "Q" (ei ruttoa)-viestilippua, kunnes maahantulotarkastus (tulli, passintarkastus) on suoritettu.

Katso myös

Lähteet