Ero sivun ”Aivoinfarkti” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
12 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
p
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
p (toivottavasti oikeet interwikit)
p (AWB)
Äkisti alkaneissa halvausoireissa tulee aina soittaa [[hätänumero]]on [[112]]. Hätäkeskuspäivystäjä arvioi potilaan riskin ja hälyttää tarvittavaa apua. Liuotushoitoon soveltuva potilas tulisi kuljettaa suoraan liuotushoitoa antavaan sairaalaan.
 
Jatkohoidossa potilaan jäljellä olevaa toimintakykyä pyritään ylläpitämään ja aktivoimaan esim.esimerkiksi [[fysioterapia]]lla ja [[toimintaterapia]]lla. Kerran aivoinfarktin sairastaneella on korkeahko riski sairastua uudelleen. Uusiutumista pyritään estämään esim.esimerkiksi veren hyytymistä hidastavalla lääkityksellä.
 
Aivoinfarktin riskitekijät ovat samat kuin ohimenevän [[aivoverenkiertohäiriö]]n. Nuorilla potilailla voi syynä olla rakenteellinen poikkeuma aivoverisuonissa tai verenhyytymistaipumusta lisäävä sairaus. Lisätekijöitä voivat olla [[humala]]tila tai [[elimistö]]n [[bakteeritulehdus]]. Aivovaltimon tukkiva hyytymä voi myös lähteä liikkeelle esimerkiksi [[sydän|sydämestä]], johon on syntynyt hyytymiä [[eteisvärinä]]-rytmihäiriön seurauksena.
 
{{tynkä/Lääketiede}}
[[Luokka:Neurologiset sairaudet]]
 
[[Luokka:Neurologiset sairaudet]]
 
[[ca:Accident vascular cerebral]]

Navigointivalikko