Ero sivun ”Mýkonos” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: sr:Миконос
VolkovBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: da:Mykonos
Rivi 27: Rivi 27:
[[ca:Míkonos]]
[[ca:Míkonos]]
[[cs:Mýkonos]]
[[cs:Mýkonos]]
[[da:Mykonos]]
[[de:Mykonos]]
[[de:Mykonos]]
[[el:Μύκονος]]
[[el:Μύκονος]]

Versio 13. elokuuta 2008 kello 21.00

Pikku Venetsiaksi kutsuttu kaupunginosa Mykonoksella.
Tuulimyllyjä.

Mykonos (kreikaksi Μύκονος) on saari Kreikkaan kuuluvalla Kykladien saariryhmällä. Se sijaitsee Tenoksen ja Naksoksen välissä. Saaren pinta-ala on 85 neliökilometriä ja asukasluku noin 6 200 (2002). Suurin osa väestöstä asuu Mykonoksen kaupungissa saaren länsirannikolla. Lähinnä graniitista koostuvan saaren korkein kohta on 364 metriä. Karun saaren vesivarat ovat hyvin vähäiset, joten asukkaat joutuvat turvautumaan meriveteen, josta suola on poistettu.

Historia

Kreikkalaisessa mytologiassa Mykonos oli Zeuksen ja Giganteksen välisen taistelun tapahtumapaikka, ja saari nimettiin Apollon pojanpojan Mykonsin mukaan. Erään tarun mukaan saaren kalliot ovat Poseidonin ja Herkuleksen surmaamien jättiläisten kivettyneitä ruumiita.

Ensimmäiset merkit asutuksesta Mykonoksella ovat 5 000 vuoden takaa Mavrospiliassa. 1000-luvun alussa eaa. joonialaiset asuttivat saaren. Saari alkoi kehittyä läheisen, silloin tiheään asutun Deloksen saaren vanavedessä. Persialaissotien aikana Mykonos oli aluksi persialaisten puolella, mutta liittyi ateenalaisiin Persian laivaston hävittyä Salamiin meritaistelussa 490 eaa. Aleksanteri Suuren aikaan Mykonos oli kehittynyt merenkulussa ja maataloustuotteiden viennissä, ja Rooman valtakuntaan kuuluessaan saarelaiset nauttivat suorastaan vauraudesta, kunnes 88 eaa. Vähän-Aasian kuningas Mithridate valloitti Aigeianmereen kuuluvat alueet.

1200-luvulla Mykonos liitettiin Naksoksen herttuakuntaan ja myöhemmin Venetsiaan kuuluneeseen Tinoksen lääniin. 1400-luvulla saari oli Venetsian alusmaana, kunnes ottomaanit valloittivat sen. Ottomaanien valtakaudella tuhansia saarelaisia kaapattiin orjiksi. Kreikan vapaussodan aikaan 1820-luvulla Mykonoksen sankarihahmoksi nousi Mando Mavrogenous, joka muun muassa rahoitti vallankumousta ja organisoi ihmiset kapinaan turkkilaisia vastaan 1822. Kreikan itsenäistymisen jälkeen saaren talous romahti ja se menetti laivastonsa. Vähitellen talous saatiin kuitenkin rakennettua ennalleen.

Matkailu

Säännöllinen höyrylaivaliikenne Mykonokselle käynnistyi ensimmäisen maailmansodan jälkeen, mikä johti matkailun kehittymiseen. Toisen maailmansodan aikaan saari oli saksalaisten miehittämä, mutta turismi nousi jälleen 1950-luvulla. Nykyisin saari on yksi maailman kuuluisimmista matkailukohteista lukuisine trendikkäine illanviettopaikkoineen. Se on erityisesti kreikkalaisten ja kansainvälisten julkisuuden henkilöiden, huvijahtien omistajien ja myös seksuaalivähemmistöjen suosiossa. Asuinalueena Mykonos onkin yksi Kreikan kalleimmista.

Lähteet

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mykonos.
  • Aurinkomatkojen Kykladien opas
  • Englanninkielisen Wikipedian artikkeli
  • CD-Facta 2005