Ero sivun ”Kiltti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: he:קילט, tr:Kilt
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: zh:蘇格蘭裙
Rivi 43: Rivi 43:
[[sv:Kilt]]
[[sv:Kilt]]
[[tr:Kilt]]
[[tr:Kilt]]
[[zh:蘇格蘭裙]]

Versio 13. elokuuta 2008 kello 02.24

Historianelävöittäjä pukeutuneena skotlantilaiseen feileadh mór -asuun (engl. belted plaid), nykyaikaisen kiltin edeltäjään.

Kiltti on skotlantilaiseen miesten kansallispukuun kuuluva laskostettu, tavallisesti ruudullinen hame[1]. Kiltti on polvipituinen ja pohjaväriltään usein sininen, punainen tai vihreä. Kankaan eli tartaanin ruutujen koon, värien ja raitatiheyden vaihtelulla saadaan aikaan lukemattomia erilaisia yhdistelmiä, jotka merkitsevät jokainen oman klaaninsa tunnusta. Vyötäröltä roikkuva nahkapussukka, sporran, on tärkeä osa kilttiä.

Kiltit ovat osa skotlantilaista perinnettä. Myöhempinä aikoina kiltin käytön ovat pienemmissä määrin omaksuneet myös walesilaiset ja irlantilaiset osana kelttiläisromantiikkaa.

Sana 'kiltti' tulee skotin kielen verbistä kilt, joka tarkoittaa suunnilleen ”kietaista vaate ylleen”.

Kokonaisuuteen kuuluu lisäksi yleensä yksilöllinen takki tai pusero, skottipäähine, solkikengät ja polvisukat, joista käyttökäden puoleista ylhäällä pitelevään jalan ympäri kiedottuun sukkanauhaan on kiinnitetty skotlantilainen sgian dubh -tikari.

Puserona voi käyttää sotilas- tai muuta virkapuseroa; vuoden 1965 partiosuurleirillä Sauvossa nähtiin skotlantilaisia partiolaisia, joilla oli kilttiasunsa puseroina partiopuserot huiveineen; heidän marssiaan yhteiselle kokoontumisalueelle johti joka päivä reel -sävelmää soittava säkkipillinsoittaja. Yhtenä avajaisten numerona nähtiinkin kahden ristikkäin asetetun miekan ympärillä ja yli tanssittu reel -esitys. [2]

Lähteet

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
  2. HAKKIS -suurleirin valokuvamuistokirja, Suomalaisten Partiopoikien Liitto 1965
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kiltti.
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.