Ero sivun ”Etelä-Ossetian konflikti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
AA:n muokkaukset ovat tehneet artikkelista epäneutraalin. Samaten AA voisi laittaa lähteet väitteilleen.
p siirsi sivun ”Georgian–Ossetian konflikti” uudelle nimelle ”Etelä-Ossetian konflikti”: suomalaisessa mediassa käytetään tätä
(ei mitään eroa)

Versio 9. elokuuta 2008 kello 13.16

Georgian-Ossetian konflikti
Etelä-Ossetia kartalla
Etelä-Ossetia kartalla
Päivämäärä:

1989–

Paikka:

Etelä-Ossetia, Georgia

Lopputulos:

Sotatoimien aloitus 8. elokuuta 2008

Georgian–Ossetian konflikti on Georgian ja sen entisen autonomisen alueen Etelä-Ossetian välinen etno-poliittinen konflikti. Konflikti sai alkunsa vuonna 1989 ja kehittyi sisällissodaksi 1991–1992. Georgialaisten ja eteläosseettien taisteluiden lopettamiseksi sopivat Georgia ja Venäjän federaatio 1992 siitä, että Venäjä lähettää rauhanturvajoukkoja alueelle. Venäläiset joukot saivatkin taistelutoiminnan lakkaamaan. Perustettu rauhanturvaoperaatio kuitenkin muutti luonnettaan, kun Georgiassa tapahtui sopimuksen solmineen presidentin vastainen Georgian ruusuvallankumous ja kun mielenosoituksilla presidentti vaihtui Mikhei Saakasviliin, joka ryhtyi nopeasti viemään Georgiaa kohti NATO-jäsenyyttä, jolloin venäläisistä rauhanturvaajista tuli pääasiassa eteläosseettien ja heidän aseellisten ryhmiensä suojelijoita alueella.

Julistetuista tulitauoista ja rauhan yrityksistä huolimatta konflikti on ratkaisematta. Pieniä aseellisia välikohtauksia tapahtuu ja suuri osa alueesta on Georgian hallituksen kontrollin ulkopuolella. Elokuussa 2008 konflikti johti sotaan.

Konfliktin alkuperä

Etelä-Ossetian autonominen alue perustettiin 1922 Neuvostoliiton miehitettyä Georgian Šida Kartli alueelle. Georgialaisilla ja ossetialaisilla ei ole historiallisia konflikteja keskenään, pois lukien vuosien 1918–1920 välinen kausi.

1980-luvun loppupuolella Georgian sosialistisessa liittotasavallassa noussut nationalismi ja maan siirtyminen kohti itsenäisyyttä alkoivat herättää vastustusta Ossetian nationalistisessa organisaatiossa, Ademon Nykhasissa. Organisaatio vaati suurempaa itsenäisyyttä ja lopulta yhdistämistä Venäjälle kuuluvaan Pohjois-Ossetiaan. 10. marraskuuta 1989 Etelä-Ossetian korkein neuvosto hyväksyi päätöksen, jolla Etelä-Ossetia yhdistettäisiin Venäjän sosialistiseen federatiiviseen neuvostotasavaltaan kuuluvaan Pohjois-Ossetian autonomiseen sosialistiseen tasavaltaan. Päivää myöhemmin Georgian korkein neuvosto kumosi päätöksen. 23. marraskuuta tuhannet georgialaiset nationalistit marssivat Zviad Gamsakhurdian ja muiden opposition johtajien johtamina Etelä-Ossetian pääkaupunkiin Tskhinvaliin pitämään kokousta. Ossetialaiset tukkivat tien ja Puna-armeijan väliintulo esti kahden mielenosoituksen yhteenoton. Puna-armeijan komentajat saivat Georgian mielenosoittajat kääntymään takaisin. Myöhemmissä georgialaisten ja ossetialaisten yhteenotoissa kuitenkin haavoittui useita ihmisiä.

20. syyskuuta 1990 Etelä-Ossetian autonominen alue julistautui itsenäiseksi Etelä-Ossetian demokraattiseksi tasavallaksi ja vetosi Moskovaa tunnustamaan sen Neuvostoliiton itsenäiseksi osaksi. Eteläossetialaiset boikotoivat Georgian korkeimman neuvoston vaaleja 1990 ja pitivät omat vaalinsa 10. joulukuuta. Georgia julisti Etelä-Ossetian vaalit laittomiksi ja päivää myöhemmin mitätöi niiden tulokset ja poisti Etelä-Ossetialta sen autonomisen aseman.[1]

Tskhinvalissa sattui 11. joulukuuta 1990 useita verisiä välikohtauksia ja 12. joulukuuta Georgian hallitus julisti hätätilan Tskhinvalin ja Javan alueille. Georgian poliisi ja kansalliskaarti lähetettiin alueille riisumaan aseistautuneet ossetialaisjoukot aseista.

Lähteet

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Etelä-Ossetian konflikti.
  1. Hastening The End of the Empire TIME Magazine. (englanniksi)
Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.