Ero sivun ”Keskustelu:Patriarkan syksy” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Tammikuu (keskustelu | muokkaukset)
Ak: Uusi sivu: Tein artikkeliin joukon muutoksia muutama päivä sitten, joista pari hetipian oli kumottu. Tässä perustelen palautuksiani. Ensinnäkin palautin '''julkaisuasu'''tietoihin tiedon ...
(ei mitään eroa)

Versio 9. elokuuta 2008 kello 00.12

Tein artikkeliin joukon muutoksia muutama päivä sitten, joista pari hetipian oli kumottu. Tässä perustelen palautuksiani.

Ensinnäkin palautin julkaisuasutietoihin tiedon suomennoksen kovakantisuudesta. Nimittäin pelkkä tieto "sidottu" ei tarkoita, että kirja automaattisesti olisi myös kovakantinen. Myös pehmeäkantisia kirjoja on julkaistu sidotussa asussa. Asian voi tarkistaa kokeneelta kirjakauppiaalta tai antikvariaatinpitäjältä.

Toiseksi palautin merkintäni, joka koski García Márquezin teoksen kirjasarjaa. Olen pannut merkille, että kirjasarja-saraketta täytetään kirjasta riippuen kahdella eri tavalla: toisaalta saatetaan viitata kirjailijan luomaan tiettyyn sarjaan, jonka yksi osa kirja on (esim. Sataa suolaista vettä Eeva Joenpellon Lohja-tetralogian kolmantena osana, Muista Flebasta Banksin Kulttuuri-sarjan avaajana), toisaalta saatetaan viitata esim. tietyn kustannustalon tiettyyn sarjaan (Delfiini-sarja, Otavan kirjasto jne.). Patriarkan syksy kuuluu jälkimmäiseen tyyppiin: se on julkaistu WSOY:n Aikamme kertojia -käännösromaanisarjassa. Jotta sarjatyyppi varmasti ei jäisi epäselväksi, on mielestäni syytä mainita, että kyseessä on WSOY:n Aikamme kertojia -sarja, varsinkin kun sarjan nimi ei välttämättä ole lukijalle ennestään tuttu. Kursivointia tällaisessa yhteydessä on syytä yksiselitteisen luettavuuden nimessä suosia, samoin kuin kirjojen nimissä (vaikka vakiintunut akateemisen kirjoittamisen tapa bibliografisissa tiedoissa onkin merkitä julkaisusarja lainausmerkkien sisään, sikäli kuin sen katsoo aiheelliseksi mainita).

Patriarkan syksy -artikkeli on mielestäni ongelmallinen, sillä se periaatteessa ei sano mitään itse romaanista. Kaikki artikkeliin kirjatut tiedot ovat löydettävissä kunnankirjaston tietokoneelta. Pitäisin suositeltava ottaa ohjenuoraksi, että tällaisia artikkeleita, joissa romaanin luonne jää täysin vaille valaisua, pyrittäisin olemaan luomatta, ellei osaa sanoa romaanista itsenäisenä kulttuuriluomuksena mitään ensyklopedisesti olennaista. Tälläisesta artikkelista ei ole tiedonetsijälle mitään hyötyä, ja jos hän esimerkiksi linkkien kautta ohjautuu tällaiseen nolla-artikkeliin kovin monta kertaa, hänen luottamuksensa Wikipedian käyttökelpoisuuteen saattaa nakertua. Itse esimerkiksi avasin linkin kiinnostuneena näkemään, mitä tästä García Márquezin romaanista on artikkeliin kirjoitettu. Kannattaa mielestäni tarkkaan pohtia kriittisesti myös, milloin on paikallaan referoida kirjan takakansitekstiä tai kustantajan mainostekstiä Wiki-ensyklopediaan. --Tammikuu 9. elokuuta 2008 kello 00.12 (EEST)[vastaa]