Ero sivun ”Lukujärjestelmä” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
5 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
p
 
== Lukujärjestelmiä ==
Länsimaissa käytetään yleisesti ns. [[arabialaiset numerot|arabialaisia numeroita]] järjestelmässä, jonka [[kantaluku]] on 10. Myös muunlaisia järjestelmiä on ollut ja on vieläkin käytössä eri sovellusalueilla.
 
Tietotekniikassa käytetään usein 2-kantajärjestelmää eli [[binäärijärjestelmä]]ä (numeroina 0, 1), [[heksadesimaalijärjestelmä]]ä (numeroina 0-9 sekä A, B, C, D, E ja F) ja [[oktaalijärjestelmä]]ä (numeroina 0-7).
 
Muinaiset [[babylonia]]laiset käyttivät 60-järjestelmää (ns.niin sanottu ''[[seksagesimaalijärjestelmä]]''), josta on peräisin mm. [[tunti|tunnin]] jakaminen 60 [[minuutti]]in ja minuutin jakaminen 60 [[sekunti]]in.
 
[[Senaarijärjestelmä]] perustuu kantalukuun 6. [[Kantaurali]]n kielen puhujat saattoivat käyttää senaarijärjestelmää. Oletus perustuu siihen, ettei uralilaisissa kielissä ole kuutta suurempia lukuja kuin lainoina; esimerkiksi suomen ''seitsemän'' on laina. Suomen sanat ''kahdeksan'' ja ''yhdeksän'' kuitenkin viittaavat päinvastaiseen; ''*teksa'' vastaisi indoeurooppalaista sanaa ''deka'' "kymmenen", joten ''kak+teksa'' "kahdeksan" olisi '10–2' ja ''yk+teksä'' "yhdeksän" olisi '10–1'.

Navigointivalikko