Ero sivun ”Rosolli” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Str4nd (keskustelu | muokkaukset)
p Käyttäjän 81.175.138.232 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän PixelBot tekemään versioon.
p Palautettu perusteeton palautus
Rivi 12: Rivi 12:
[[Luokka:Jouluruoat]]
[[Luokka:Jouluruoat]]
[[Luokka:Suomalainen keittiö]]
[[Luokka:Suomalainen keittiö]]
[[Luokka:Perinneruoat]]

[[de:Rosolli]]
[[de:Rosolli]]
[[sv:Rödbetssallad]]
[[sv:Rödbetssallad]]

Versio 7. elokuuta 2008 kello 16.34

Rosolli eli sallatti on perunasta, porkkanasta ja punajuuresta valmistettu jouluruoka. Keitetyt punajuuret, porkkanat ja perunat pilkotaan rosollissa noin neliösenttimetrin kokoisiksi kuutioiksi. Mukana voi olla valmistajan tavoista riippuen silliä, omenaa, silputtua sipulia, suolasilakoita tai suolakurkkuja. Kaupallisena tuotteena sillillä lisättyä rosollia sanotaan sillisalaatiksi.

Rosollin mukana voidaan tarjota kastiketta. Kastike tehdään usein maustamalla kermavaahtoa (viini)etikalla ja värjäämällä se punajuuriliemellä. Joskus kastike tehdään myös kermaviiliin.

Sana rosolli tulee venäjän sanasta 'rossol', joka merkitsee alkuaan suola- tai säilöntälientä. Sitä ei tiedetä, miten sana on siirtynyt ruokalajin nimeksi. Venäjäksi rosolli eli sillisalaatti on 'vinegret'. Rosolli tunnetaan suunnilleen samanlaisena koko Pohjois-Euroopassa Hollannista Venäjälle.

Rosolli on perinteisesti tehty lähinnä Länsi-Suomessa (punane) sallatti -nimisenä pito- ja juhlaruokana, rosolliksi sitä kutsutaan Pohjois-Pohjanmaalla, Keski- ja Itä-Suomessa sekä Lapissa. Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla rosollia kutsutaan sinsalla -nimellä, joka lienee muunnos ruotsin kielen sanasta sill sallad.

Lähteet