Ero sivun ”Toinen kirje Timoteukselle” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
VolkovBot (keskustelu | muokkaukset)
Louperibot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 53: Rivi 53:
[[ru:2-е послание к Тимофею]]
[[ru:2-е послание к Тимофею]]
[[sv:Andra Timotheosbrevet]]
[[sv:Andra Timotheosbrevet]]
[[tl:Ikalawang Sulat kay Timoteo]]
[[zh:提摩太後書]]
[[zh:提摩太後書]]

Versio 1. elokuuta 2008 kello 06.20

Toinen kirje Timoteukselle on yksi Uuden testamentin kirjeistä. Sen on kirjoittanut apostoli Paavali työtoverilleen, apostoli Timoteukselle. Kirje on yksi kolmesta ns. pastoraalikirjeestä, ja yksi neljästä Paavalin yksityishenkilöille lähettämästä kirjeestä.

Historia

Perinteinen näkemys hyväksyy Paavalin kirjeen kirjoittajaksi. Näkemyksen mukaan kirje on todennäköisesti kirjoitettu noin vuosi ensimmäisen kirjeen jälkeen, ja Paavali on todennäköisesti kirjoittanut sen Roomassa toisen vankeutensa aikana. Tykikos vei kirjeen Timoteukselle.

Kriittisen näkemyksen mukaan kaikki pastoraalikirjeet on kirjoitettu vasta toisella vuosisadalla, tai aikaisintaan vuosina 80-100.

Sisältö

Kirjeessä Paavali pyytää hartaasti Timoteusta tulemaan luokseen ennen talvea, ja tuomaan Markuksen mukanaan (vertaa Fil. 2:22). Hän ounastelee, että hänen lähtönsä aika on käsillä (4:6), ja hän kannustaa "poikaansa Timoteusta" kaikkeen ahkeruuteen ja peräänantamattomuuteen taistelussa vääriä opetuksia vastaan, sekä kärsivällisyyteen vainojen alla (1:6-15).

Aiheesta muualla