Ero sivun ”Van der Waalsin säde” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Van der Waalsin säde''' on [[molekyyli]]ssä olevan [[atomi]]n mitta. Yleisesti, van der Waals'n säde määrää sen etäisyyden molekyylin (l. yhdisteen) atomista, mitä lähemmäs viereinen molekyyli ei voi tulla. [[Jalokaasu]]illa, jotka eivät muodosta yhdisteitä, tämä on siis samansuuruinen kuin atomisäde. Van der Waals'n säteen pituus voi olla hieman erilainen samankin alkuaineen atomeilla, mikäli ne ovat sitoutuneet eri tavalla [[polaarinen sidos|polarisoituneisiin sidoksiin.]] Tarkkojen van der Waalsin säteiden tietäminen on olennaista mm. molekyylimallinnuksessa.
'''Van der Waalsin säde''' on [[molekyyli]]ssä olevan [[atomi]]n mitta. Yleisesti, van der Waals'n säde määrää sen etäisyyden molekyylin (l. yhdisteen) atomista, mitä lähemmäs viereinen molekyyli ei voi tulla. [[Jalokaasu]]illa, jotka eivät muodosta [[yhdiste]]itä, tämä on siis samansuuruinen kuin [[atomisäde]]. Van der Waals'n säteen pituus voi olla hieman erilainen samankin alkuaineen atomeilla, mikäli ne ovat sitoutuneet eri tavalla [[polaarinen sidos|polarisoituneisiin sidoksiin.]] Tarkkojen van der Waalsin säteiden tietäminen on olennaista mm. [[molekyylimallinnus|molekyylimallinnuksessa]].


[[Luokka:Kemialliset ominaisuudet]]
[[Luokka:Kemialliset ominaisuudet]]



[[ar:نصف قطر فان دير فال]]
[[ca:Radi de Van der Waals]]
[[de:Van-der-Waals-Radius]]
[[en:Van der Waals radius]]
[[en:Van der Waals radius]]
[[es:Radio de Van der Waals]]
[[eo:Radiuso de Van-der-Waals]]
[[fr:Rayon de van der Waals]]
[[ko:반데발스 반지름]]
[[it:Raggio di van der Waals]]
[[nl:Vanderwaalsstraal]]
[[ja:ファンデルワールス半径]]
[[pl:Promień van der Waalsa]]
[[pt:Raio de van der Waals]]
[[sl:Van der Waalsov polmer]]
[[sr:Ван дер Валсов радијус]]
[[sv:Van der Waalsradie]]
[[zh:范德华半径]]

Versio 5. marraskuuta 2005 kello 21.17

Van der Waalsin säde on molekyylissä olevan atomin mitta. Yleisesti, van der Waals'n säde määrää sen etäisyyden molekyylin (l. yhdisteen) atomista, mitä lähemmäs viereinen molekyyli ei voi tulla. Jalokaasuilla, jotka eivät muodosta yhdisteitä, tämä on siis samansuuruinen kuin atomisäde. Van der Waals'n säteen pituus voi olla hieman erilainen samankin alkuaineen atomeilla, mikäli ne ovat sitoutuneet eri tavalla polarisoituneisiin sidoksiin. Tarkkojen van der Waalsin säteiden tietäminen on olennaista mm. molekyylimallinnuksessa.