Ero sivun ”Juha K. Tapio” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
19 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
p
Lisätty linkki sivulle Gertrude Stein
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
(w + nimi oikein)
p (Lisätty linkki sivulle Gertrude Stein)
'''Juha K. Tapio''' (s. 1957) [[Oulu|oululainen]] kirjallisuusarvostelija ja kirjailija. Hän voitti novellillaan ”Frankensteinin paperit eli Gertrud Steinin toinen päiväkirja” (julkaistu ''Portti'' 1/95:ssä) [[Tampereen science fiction -seura]]n novellikilpailun 1994. Hänen romaaninsa ''Frankensteinin muistikirja'' palkittiin Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnolla vuonna 1996 parhaana kotimaisena esikoisromaanina.
 
Romaani alkaa 1920-luvun Pariisista, missä kaksi amerikkalaiskirjailijaa, [[Gertrude Stein|Gertrud Stein]] ja Ernst [[Hemingway]] (virheellinen kirjoitusasu on tarkoituksellista), löytävät oudon käsikirjoituksen, joka osoittautuu Victor [[Frankenstein]]in luoman hirviön kirjoittamaksi päiväkirjaksi. Kirjoittaja asuu Pariisissa ja käyttää itsestään nimeä Frank Stein. Kirjailijat lähtevät tapaamaan olentoa, joka ei lopultakaan ole niin hirviömäinen kuin olisi voinut luulla. Frank Stein, "hirviö ja herrasmies", kertoo heille elämästään sen jälkeen kun oli riitaantunut luojansa kanssa ja lähtenyt tämän linnasta, vaelluksestaan halki 1800-luvun kuohuvan Euroopan ja tapaamisistaan sellaisten kuuluisuuksien kuin [[Pablo Picasso]]n ja [[Friedrich Nietzsche]]n kanssa.
 
Romaanin voi nähdä kunnianosoituksena [[Mary Shelley]]lle ja tämän romaanille ''[[Frankenstein|Frankenstein - uusi Prometheus]]'', jonka vaikutus aikamme populaarikulttuuriin ja sitä kautta myös ajatteluun on osoittautunut suorastaan profeetalliseksi.
*Paddon, Seija: Arvostelu romaanista Frankensteinin muistikirja, World Literature Today, Autumn 1997.
*Paddon, Seija: Juha K. Tapio's Frankenstein's Notebook and Mary Wollstonecraft Shelley's Frankenstein or, The Modern Prometheus: Whose Monster is he, anyway? Scandinavian-Canadian Studies, Volume 10, 1997, ps.23-33.
* The monster reveal'd. Extracts from the novel Frankensteinin muistikirja. Translated by Anselm Hollo. Books from Finland 1/1997.
22

muokkausta

Navigointivalikko