Ero sivun ”Kikujut” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
26 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
{{Lähteetön}}
[[Kuva:KikuyuWoman.jpg|thumb|Kikujunainen]]
'''Kikujut''' ovat [[bantut|bantukansa]], joka elää [[Kenia]]n keskiosien ylängöillä. Kikujut ovat Kenian suurin etninen ryhmä 6 miljoonan hengen väkimäärällään, joka muodostaa Kenian väestöstä 22 prosentin osuuden{{lähde}}.
Kikujut nimeävät ensimmäisen poikansa isän isän mukaan ja toisen pojan äidin isän mukaan. Samaten perheen ensimmäinen tyttö saa nimensä isän äidiltä, ja toinen tytär äidin äidiltä. Loput lapset nimetään isovanhempien veljien ja sisarten mukaan, aloittaen vanhimmasta ja päätyen nuorimmaiseen. Tämä perustuu uskomukseen, jonka mukaan kuolleen isovanhemman henki siirtyy nimen mukana jälkipolville. Tästä perinteestä on kuitenkin viime aikoina jouduttu luopumaan, koska nykyaikana isovanhemmat usein elävät vielä lastenlastensa syntyessä.
 
Kikujukulttuuriin kuuluu osana myös [[ympärileikkaus]], joka tehdään sekä tytöille ([[naisen sukupuolielinten silpominen]]) että pojille.{{Lähde}} Ympärileikkausta pidetään tietynlaisena aikuistumisriittinä, jonka jälkeen ihmisestä tulee täysvaltainen yhteisön jäsen. Silpomisen jälkeen tytär annetaan isoäitinsä huostaan, jonka vastuulla on kouluttaa tytöstä kunnon vaimo ja lastenkasvattaja.
 
===Kieli===
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko