Ero sivun ”Juha K. Tapio” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
40 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
Lisätty Shelleyn romaanin nimi
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
(Korjasin linkin)
(Lisätty Shelleyn romaanin nimi)
Romaani alkaa 1920-luvun Pariisista, missä kaksi amerikkalaiskirjailijaa, Gertrud Stein ja Ernst [[Hemingway]] (virheellinen kirjoitusasu on tarkoituksellista), löytävät oudon käsikirjoituksen, joka osoittautuu Victor [[Frankenstein]]in luoman hirviön kirjoittamaksi päiväkirjaksi. Kirjoittaja asuu Pariisissa ja käyttää itsestään nimeä Frank Stein. Kirjailijat lähtevät tapaamaan olentoa, joka ei lopultakaan ole niin hirviömäinen kuin olisi voinut luulla. Frank Stein, "hirviö ja herrasmies", kertoo heille elämästään sen jälkeen kun oli riitaantunut luojansa kanssa ja lähtenyt tämän linnasta, vaelluksestaan halki 1800-luvun kuohuvan Euroopan ja tapaamisistaan sellaisten kuuluisuuksien kuin [[Pablo Picasso]]n ja [[Friedrich Nietzsche]]n kanssa.
 
Romaanin voi nähdä kunnianosoituksena [[Mary Shelley]]lle ja tämän romaanille ''Frankenstein eli moderni Prometheus'', jonka vaikutus aikamme populaarikulttuuriin ja sitä kautta myös ajatteluun on osoittautunut suorastaan profeetalliseksi.
 
Romaanin rakenne heijastaa Shelleyn romaania sisäkkäisine kertomuksineen. Romaanin pääteemoja ovat faktan ja fiktion monitahoinen suhde sekä kysymys ihmisen identiteetistä ja sen rakentumisesta. Se myös kyseenalaistaa tavanomaisia käsityksiä "aitoudesta" ja "alkuperäisyydestä" perimmäisinä arvoina niin taiteessa kuin myös yksilön elämässä. Kuten Frankensteinin hirviö pantiin kasaan kuolleista ruumiinosista, niin myös taideteos koostuu alun perin toisilleen vieraista elementeistä, jotka yhdessä kuitenkin luovat uuden ja elävän kokonaisuuden.
22

muokkausta

Navigointivalikko