Ero sivun ”Lapinlahti (Helsinki)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
oikeinkirjoitus
p luokka.
Rivi 30: Rivi 30:
{{Helsinki}}
{{Helsinki}}
{{tynkä/Helsinki}}
{{tynkä/Helsinki}}

[[Luokka:Länsisatama]]


[[sv:Lappviken]]
[[sv:Lappviken]]

Versio 27. heinäkuuta 2008 kello 01.13

Lapinlahti
Lappviken
Helsingin kartta, jossa Lapinlahti korostettuna
Helsingin kartta, jossa Lapinlahti korostettuna

Helsingin alueellinen jako


Suurpiiri Eteläinen suurpiiri
Pinta-ala 0,41 km²
Väestö
väkiluku 7 (1.1.2005)
väestötiheys 17 (1.1.2005)/km²
Postinumerot 00100, 00180
Osa-alueet on itse osa Kampinmalmin peruspiiriä ja Länsisataman kaupunginosaa.
Lähialueet Etu-Töölö, Kamppi, Ruoholahti

Lapinlahti (ruots. Lappviken) on puistomainen osa Helsingin läntistä kantakaupunkia. Hallinnollisesti merellinen Lapinlahti luetaan Kampinmalmin peruspiiriin ja Länsisataman kaupunginosaan.

Lapinlahti sijaitsee Ruoholahden pohjoispuolella, Seurasaarenselän itärannalla Lapinlahti-nimisen merenlahden äärellä. Pohjoisessa Lapinlahden raja kulkee Hietaniemenkatua pitkin; kadun pohjoispuolella kaupunki jatkuu Etu-Töölönä. Ourit kuuluvat Etu-Töölön puoleiseen osaan. Idässä Lapinlahti ulottuu Mechelininkatuun. Etelässä rajana on Porkkalankatu ja Länsiväylä sillä poikkeuksella, että näiden risteyksen pohjoispuolella oleva toimistorakennus katsotaan Ruoholahteen kuuluvaksi.

Lapinlahti koostuu oleellisesti kahdesta toiminnallisesta osasta: hautausmaa-alueesta ja sairaala-alueesta. Alueen pohjoisosassa sijaitsee vuonna 1829 käyttöön otettu Hietaniemen hautausmaa, jonne monet kansakunnan merkkihenkilöt on haudattu. Sen eteläpäässä on Ortodoksinen hautausmaa, Helsingin islamilainen hautausmaa, Suomen Kaartin hautausmaa ja Helsingin juutalainen hautausmaa.

Lapinlahden sairaala (Lapinlahdentie 2) on Suomen ensimmäinen mielisairaalakäyttöön rakennettu sairaala (ensimmäinen mielisairaala oli Seilin hospitaali, joka toimi kuitenkin ensin myös spitaalisten hoitolaitoksena). Merkittävä osa psykiatrian klinikan toimintoja on äskettäin siirretty HYKS:en Psykiatriakeskukseen (Välskärinkatu 12, entinen Hesperian sairaala). Yli 160 vuotta toimineessa Lapinlahden sairaalassa jatkaa yhä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin psykiatrian osaston syömishäiriöosasto, -poliklinikka ja -päiväosasto. Lapinlahden sairaala valmistui vuonna 1841, arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnitelmien mukaisesti. Alue on monelta osin suojeltu rakennussuojelulain nojalla.

Lapinlahdessa asuu ainoastaan 7 henkeä (1.1.2005). Työpaikkoja alue tarjosi 253:lle (tilanne 31.12.2003).

Lähteitä

Aiheesta muualla

Malline:Tynkä/Helsinki