Ero sivun ”Mobiilitelevisio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Tom~fiwiki (keskustelu | muokkaukset)
Tom~fiwiki (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 41: Rivi 41:
:GPRS 19 kbit/s
:GPRS 19 kbit/s
:EDGE 48 kbit/s
:EDGE 48 kbit/s
:UMTS 83 tai 89 kbit/s <ref>[http://lehto.net/blogi/2006/04/kokeiltua-sonera-mobiilitv.htm Tero Lehto, blogi]</ref>
:UMTS 83 tai 89 kbit/s
<ref>[http://lehto.net/blogi/2006/04/kokeiltua-sonera-mobiilitv.htm Tero Lehto, blogi]</ref>


== Eurooppalainen mobiilitelevisiostandardi ==
== Eurooppalainen mobiilitelevisiostandardi ==

Versio 26. heinäkuuta 2008 kello 09.55

Mobiilitelevisio on kännykkätelevisio, eli matkapuhelin, jossa on televisio-ohjelmien katselumahdolisuus. Suomessa mobiilitelevisio käyttää lähetyksissä DVB-H-standarda. Kännykkätelevisiotekniikoita on useita. Euroopan mobiilitelevisiostandardiksi on valittu DVB-H, joka on kehitetty varta vasten mobiililaitteiden tarpeet huomioon ottaen.

Historiaa

Suomessa mobiilitelevisiota on kokeiltu jo ennen 2000-lukua. Aiemmin ongelmana oli mm. kännykän näyttöjen heikko resoluutio, jolloin esimerkiksi jalkapallo-ottelua katsellessa pallo ei näkynyt laajassa kuvassa. Mobiilitelevision päätelaitteena on kokeiltu monenlaisia laitteita mm. GSM-puhelinta, tietokonetta ja PDA-laitetta. Myös autonavigaattori voisi sopia päätelaitteeksi.

Vuonna 2003 NEC kehitti ensimmäisen prototyypin matkapuhelimesta jolla voidaan vastaanottaa maanpäällisiä digitaalitelevisiolähetyksiä. Toisen prototyypin kännykkätelevisiosta, jolla voidaan paitsi vastaanottaa televisiosignaalia, myös tallentaa sitä jopa puolen tunnin ajan, esitteli japanilainen Sanyo vuonna 2003; prototyypissä vastaanotettiin maanpäällistä digitelevisiosignaalia CDMA2000-verkossa. Ensimmäinen matkapuhelinmalli, jolla voitiin vastaanottaa analogista televisiosignaalia oli Toshiban toukokuun 2004 lopussa julkistama V401T-malli.

Ensimmäinen IP Datacast –mobiilivastaanotin oli Nokia Streamer. Laite kiinnitettiin akun tapaan Nokian 7700-malliin. Nokia Streamer ei tullut lainkaan myyntiin vaan se jäi testilaitteeksi. Sitä kuitenkin testattiin mm. 20 käyttäjän voimin kesällä 2004 BMCO:n Friendly user -testissä. Myyntiin tuleva malli tulee olemaan Streamer SU-22 joka sijoitetaan Nokian 7710-älypuhelimeen. Elisa ja Sonera ovat kokeilleet joissa televisio-ohjelmia lähettämistä joko GPRS verkon kautta tai nopeamman UMTS verkon kautta. Nämä lähetykset ovat suunnattu operaattorin omille asiakkaille ja vaativat toimiakseen S60 laitealustalle pohjautuvan puhelimen. Operaattorien tarjoamat ohjelmat pakataan joko reaaliaiaikaisesti .3gp muotoon tai tarjotaan viimeisintä tallennetta ohjelmasta (esimerkiksi uutislähetys).

Muita mobiilitelevisio teknologioita ovat DMB ja MediaFLO. DMB on kaupallisessa käytössä varsinkin Koreassa ja jokunen pilotti Euroopassa. MediaFLO on Yhdysvaltalaisen Qualcommin kehittämä teknologia. IP_Datacast -lähetykset olivat vielä 2006 kokeiluasteella. [1] Nokia on testannut 7700 ja 7710 sarjan puhelimia kahdessakin eri pilottijaksossa vuosina 2004 / 2005. Kokemukset ovat olleet uutisointien mukaan myönteisiä ja kokeiluun osallistuneista merkittävä osa on valmis maksamaan palvelusta jopa noin 10 euroa kuukaudessa.

Ulkomaisia mobiilitelevisiotekniikoita

  • ATSC (Advanced Television Systems Committee) on Yhdysvaltalaiseen digitaaliseen järjestelmään perustuva liikkuvan ympäristön versio. Tekniikka oli käytössä mm. Koreassa, mutta korealaiset eivät olleet tekniikkaan tyytyväisiä.
  • DMB (Digital Media Broadcasting) perustuu digitaalisten radiokanavien DAB–tekniikkaan. Käytössä Koreassa, Norja aloittanee kokeilun keväällä 2005.
  • FLO (Forward Link Only) -tekniikka on Yhdysvaltalaisen Qualcommin oma, eikä yhtiö suostu lisensioimaan sitä muihin kuin CDMA2000-yhteensopiviin järjestelmiin.
  • DVB-H (Digital Video Broadcasting Handheld) -standardi on suunniteltu DVB-T-standardin pohjalta mobiileja digitaalisten televisiolähetysten vastaanottimia varten.

Suomessa kokeillut tekniikat

Elisa TV

YLE GSM 20Kbps

video: 14.0 Kbps (RealVideo 8)
audio: 6 Kbps Music - RealAudio (RealAudio G2) 8000 Khz

YLE 3G 83.6Kbps

video: H263-2000 70.7 Kbps
audio: AMR 12.8 Kbps

Sonera MobiiliTV

GPRS 19 kbit/s
EDGE 48 kbit/s
UMTS 83 tai 89 kbit/s [2]

Eurooppalainen mobiilitelevisiostandardi

Suomessa on mobiilitelevisioon valittu eurooppalainen lähetysstandardi DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handhelds). Se on digitaalisten televisiolähetysten standardi matkapuhelintyyppisiä päätelaitteita varten. Se on sukua muille digitaalisen televisiolähetyksen DVB-standardeille kuten DVB-T, DVB-C ja DVB-S mutta toimii pienemmällä sähkönkulutuksella. Nopeasti liikkuvassa ympäristössä se vie vähemmän radiokaistaa, koska kuvan tarkkuus on alhaisempi kuin tavallisen tv-kuvan. DVB-H:n kuvan tarkkuus on 320x240 (vertaa DVB-T:n 720x576).

Digita on saanut ensimmäisen operaattoriluvan DVB-H lähetyksille ja on sitoutunut rakentamaan mobiili-tv-verkon. Valtioneuvosto julkisti päätöksen 23.3.2006. Suomessa ensimmäinen mobiilitv-verkko avattiin 1.12.2006.[3][4]

Kännykkätelevisiotoiminnan käynnistyminen Suomessa

Kaupalinen mobiilitelevisio tarjonta alkaa Suomesssa syksyllä 2008. Soneran, sisällöntuottajien ja Digitan sopimuksella on tarkoitus avata kännykkätelevisio kuluttajien käyttöön. Kännykkä-tv-toiminnan käynnistämisen kiistakysymyksinä ovat olleet eri osapuolten tulonjakoon ja maksuihin liittyvät kysymykset sekä tiettyjen sisältöjen levitysoikeudet. Keskusteluissa on ollut esillä toiminnan tulonjakopolitiikka. Asiakas maksaa esimerkiksi kolme tai viisi euroa tietystä kanavapaketista, ja siinä vaiheessa pitäisi olla selvillä, miten rahat jyvitetään eri osapuolille. Käynnistysvaiheeseen on löydettävä todelliseen ansaintaan kytketty tulonjakomalli.

Kuluttaja on avainasemassa. Uusi tuote pitää saada houkuttelevaksi. Kyse on sisällöistä ja siitä, minkälaisia sisällöntuottajia Digita saa mukaan. Tuote pitäisi saada niin houkuttelevaksi että kuluttajat ovat valmiita hankkimaan itselleen mobiili-tv:n katseluun sopivan kännykän. Sonera varautuu lisäämään mobiilitelevision kuukausimaksulliseen palvelupakettiinsa. Asiakas voi hankkia myös sellaisen käteisellä tai käyttää jo mahdollisesti hankkimaansa dvb-h-yhteensopivaa kännykkää tai tietokonetta. Kännykkätv-standardin mukaisia matkapuhelimia on vielä vähän markkinoille, mutta niitä odotetaan lisää laitevalmistajilta. Esimerkiksi Nokia on ilmoittanut sitoutumisensa dvb-h-kelpoisten laitteiden tuottamiseen.

Suomen kokeilut matkapuhelintelevisiolla olivat myönteisiä. Finnish Mobile TV -hankkeen raportti julkaistiin toukokuussa 2008. VTT:n kenttäkokeilussa 27 eri-ikäistä pääkaupunkiseudun asukasta käytti puolen vuoden ajan mobiili-tv:n kaupallisia ja uusia kokeiluvaiheessa olevia palveluja. Käyttäjäpaneeli piti mobiilitelevisiota ennen kaikkea viihdyttävänä laitteena, mutta uutiset olivat kiinnostavin sisältö. Kuvan ja äänen erinomainen laatu yllätti testikäyttäjät, sillä ohjelmia pystyi hyvin seuraamaan pienestä kuvasta huolimatta. Kännykkä- tv-verkkoa ylläpitävän Digitan mukaan lähetykset kattaa jo noin 40 prosenttia väestöstä [5]

Lähteet

  1. Tietoviikko - Mobiili-tv käy standardisotaan - Timo Argillander 9.6.2006
  2. Tero Lehto, blogi
  3. Prosessori 30.11.2006 - DVB-H-verkko starttaa huomenna
  4. Tomi Karmaluoto (2008) Kevyt videotuotanto kuvaamisesta julkaisuun. Stadia, Helsinki
  5. http://www.itviikko.fi/ratkaisut/2008/06/26/kannykka-tv-kaupalliseen-tarjontaan-syksylla/200817079/7 Kännykkä-tv kaupalliseen tarjontaan syksyllä

Katso myös

Aiheesta muualla