Ero sivun ”Z/OS” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
574 merkkiä lisätty ,  16 vuotta sitten
lisäys
({{Vääränimi|z/OS}}, l, iw)
(lisäys)
{{Vääränimi|z/OS}}
'''z/OS''', aiemmin MVS ja OS/390, on [[IBM]]:n [[käyttöjärjestelmä]] [[suurkone]]ille. Ohjelma on [[1964]] julkaistun [[IBM_S/360|S/360]]-koneen käyttöjärjestelmän perillinen. TuolloinKäyttöjärjestelmää ohjelmankehitettiin nimi olinimellä MVS. MVS-ohjelmaa kehitettiin 70-, 80- ja 90-luvuilla, kunnes se vaihtoi nimekseen OS/390 vuonna [[1995]]. Vuonna [[2001]] ohjelman nimeksi tuli z/OS. z/OS on suoraan yhteensopiva vanhoille versioilleen tehdyille ohjelmille. Se tukee myös [[UNIX]]-ohjelmia.
 
==Historia==
S/360 tullessa markkinoille, sitä varten oli kehitetty käyttöjärjestelmä nimeltä OS/360. OS/360 ei kuitenkaan mahtunut S/360:n muistiin, joten IBM joutui kehittämään konetta varten nopeasti uuden käyttöjärjestelmän. VSE-nimellä kulkevat käyttöjärjestelmät periytyvät tästä ajasta. OS/360:n perustuva MVS julkaistiin lopulta vuonna [[1974]]. VSE oli jo vakiintunut käyttöön ja Suomessakin on vielä yrityksiä, jotka käyttävät VSE/ESA:aa.
 
==MuistinhallintaOminaisuuksia==
Monet z/OS:n ominaisuuksista periytyvät aiemmilta vuosikymmeniltä. Alaspäin yhteensopivuudesta tullaan IBM:n mukaan pitämään huolta jatkossakin. Tämän vuosikymmenen uutuuksia on mm. [[Java]]-tuki.
 
===Resurssien käyttö===
z/OS parantaa Z9-sarjan koneen resurssienjakohallintaa tekniikalla, joka yhdistää koneeseen sisäänrakennetun resurssienjako-ohjelman ja osioinnin ja klusterien hallinnan. z/OS voi siis mitoittaa prosessorin ja kanavien käytön yhdessä muiden, samassa koneessa tai samassa klusterissa olevien käyttöjärjestelmien kanssa.
 
===Muistinhallinta===
Vuodesta [[2001]] z/OS on tukenut 64-bittistä muistiavaruutta. Yhteensopivuuden takaamiseksi myös 31- ja 24-bittiset muistiavaruudet voidaan osoittaa. Käyttöjärjestelmän ydin sijaitsee aina 24-bittisessä muistiavaruudessa, jolloin sitä voivat käyttää kaikissa muistitiloissa toimivat sovellukset. IBM otti muistinsivutustoiminnon käyttöön 70-luvulla. Nykyisellään z/OS voi osoittaa 16 [[eksa]]tavua muistia. Usean käyttöjärjestelmän ympäristöissä z/OS pitää muistiavaruuden suojattuna, jolloin muut, samoja resursseja käyttävät käyttöjärjestelmät eivät voi lukea vieraan järjestelmän muistia.
 
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko