Ero sivun ”Anthony Fokker” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p →‎Linkki: elämäkerta
Rivi 20: Rivi 20:
===Linkki===
===Linkki===
* http://www.eads.com - Anthony Fokkerin lyhyt elämäkerta
* http://www.eads.com - Anthony Fokkerin lyhyt elämäkerta
* http://www.dutch-aviation.nl/index5/index5-3%20Fokker%20biografie.html - hollantilainen (englanniksi) Anthony Fokkerin elämänkerta
* http://www.dutch-aviation.nl/index5/index5-3%20Fokker%20biografie.html - hollantilainen (englanniksi) Anthony Fokkerin elämäkerta


[[Luokka:Lentokonesuunnittelijat|Fokker, Anthony]]
[[Luokka:Lentokonesuunnittelijat|Fokker, Anthony]]

Versio 2. marraskuuta 2005 kello 21.44

Anthony Fokker vuonna 1912

Hollantilainen lentokonesuunnittelija Anthony Fokker (18901939) suunnitteli itse useita ilmailun historian merkittäviä lentokoneita. Suomen ilmailussa Fokker D.XXI-hävittäjä on merkittävin Fokkerin tuotteista. Fokker perusti 21. heinäkuuta 1919 lentokonetehtaan.

Anthony Fokker syntyi Blitarissa, Jaavalla (Aasiassa) 6. huhtikuuta 1890. Hän innostui ilmailusta muutettuaan Eurooppaan. Hän aloitti liitokoneen suunnittelulla. Hän muutti pian Saksaan, jossa oppi perusteet autojen ja lentokoneiden suunnittelusta.

Vuonna 1911 hän sai lentäjän lupakirjan ja samana vuonna Spinne-lentokoneen (“Hämähäkki”). Se oli ensimmäinen Hollannissa rakennettu lentokone. Hän perusti sen jälkeen oman Fokker Aeroplanbau-lentokonetehtaan Berlin-Johannisthaliin. M.2-yksitaso toi voiton suunnittelukilpailussa. Koneita tilattiin 10 kappaletta. Tehdas siirtyi 1913 Schweriniin, jossa siitä kehittyi Saksan suurimpia lentokonetehtaita.

Saksassa Fokker rakensi lentokoneita Saksan armeijalle ensimmäisen maailmansodan aikana. Hänet pakotettiin yhdistämään yrityksensä Hugo Junkersin yritykseen. Hänen koneistaan Fokker E.III oli ensimmäinen, jossa oli synkronoidusti potkurien lapojen välistä ampuva konekivääri. Fokker D.VII oli menestys. Fokker Dr.I-kolmitaso tuli kuuluisaksi saksalaisen ässän "Punaisen paronin", Manfred von Richthofenin, ansiosta.

1919 Fokker irtaantui Junkersista ja palasi Hollantiin perustaen sinne oman yhtiön, N.V. Nederlandse Vliegtuigenfabriek, Amsterdamiin. Hän toi junalastin D.VII ja C.I sotilaskoneita sekä varaosia. Koska liittoutuneet kielsivät lentokoneteollisuuden Saksassa, tämä ei välttämäti ollut varkaus vaan yhteistoimintaa Saksan halltuksen kanssa. Fokker rakensikin aluksi D.7-hävittäjiä, ilmeisesti Hollannin ilmavoimille.

Hän siirtyi kuitenkin siviilikoneiden tuotantoon - vuonna 1930 Fokkerilla oli 172 koneella 28% markkinaosuus Euroopan markkinasta.1920-luvulla Fokkerin suurin menestys oli F.VIIa/3m kolmimoottorinen matkustajakone, joka hallitsi Euroopan markkinoita kunnes Saksan ja Yhdysvaltain kokometalliset matkustajakoneet saapuivat markkinoille 1930-luvulla. Fokker Tri-plane oli kone, josta Ford rakensi joko lisenssi- tai klooniversion. 1939 tuli ensimmäinen täysmetallinen Fokker, 2-moottorinen T.9.

Fokker rakensi sotilaskoneita vain Hollannin ilmavoimille. Suomen ilmavoimat oli harvinainen poikkeus, se osti C.V, C.X ja D.XXI koneita.

Anthony Fokker kuoli 23. joulukuuta 1939 New Yorkissa. Hän oli muuttanut asumaan Yhdysvaltoihin saaden sen kansalaisuuden. Hän perusti Yhdysvalloihin Fokker Aircraft Corporation of America-yhtiön, joka menestyi. Anthony Fokker kuoli aivokasvaimeen.

Yhtiö jatkoi toimintaansa vuoteen 1999, jolloin brasilialainen Embraer nujersi sen markkinoilla. Fokker-nimen omistaa nyt hollantilainen Stork-yritys, joka tekee Fokkerin koneisiin huoltoja ja varaosia. avaruusteollisuusyrityskin muutti nimensä Dutch Space'ksi.

Linkki