Ero sivun ”Pennsylvania-kausi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
657 merkkiä lisätty ,  12 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (Botti lisäsi: nl:Pennsylvanien)
'''Pennsylvania-kausi''' on [[kivihiilikausi|kivihiilikauden]] ajanjakso noin 318-299 miljoonaa vuotta sitten. KauttaKaudella nimitetään myös '''myöhäishiilikaudeksi'''. Kausi on saanut nimensä [[Pennsylvania]]n osavaltiosta, jonka alueella on runsaasti kivilajeja tältä aikakaudelta. Kaudellasyntyi elivaltavia johiilikerrostumia sammakkoliskojaYhdysvaltoihin (''Cotylosauria''),ja jotkaEurooppaan olivatmaahan [[matelija|matelijoiden]]hautautuneista edeltäjiämetsästä.
 
Kautta nimitetään myös '''myöhäishiilikaudeksi'''. Kausi on saanut nimensä [[Pennsylvania]]n osavaltiosta, jonka alueella on runsaasti kivilajeja tältä aikakaudelta. Kaudella eli jo sammakkoliskoja (''Cotylosauria''), jotka olivat [[matelija|matelijoiden]] edeltäjiä.
Yhdysvaltain keskiosissa oli laajoja soita, joikka kasvoi saniaispuumetsiä. Etelässä vallitsi jääkausi. Meren pinta alkoi nousta peittäen suot alleen.
 
Kaudella lähest kaiken maa-alan aikoinaan käsittänyt jättimanner [[Pangea]] oli vahvasti muotoutumassa. Eteläinen Gondwanamaa oli törmännyt Euramerikkaan Afrikan ja Etelä-Amerikan pohjoisosien seuduilla. ne sijaitsivat silloin päiväntasaajalla.
<ref>http://www.scotese.com/late.htm</ref>, Tämä törmäys katkaisi maapalloa lämmittäneen merivirran. Noin 306 miljoonaa vuotta sitten jäätikkö levisi Etelämentereella 50-60 leveysasteelle asti<ref><http://www.scotese.com/late.htm/ref><ref>http://jan.ucc.nau.edu/~rcb7/Penn.jpg</ref>.
 
 
==Pennsylvania-kauden alajako==
31 646

muokkausta

Navigointivalikko