Ero sivun ”Canterburyn arkkipiispa” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Alecs.bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: es:Arzobispo de Cantorbery
Louperibot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: es:Arzobispo de Canterbury
Rivi 31: Rivi 31:
[[el:Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ]]
[[el:Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ]]
[[en:Archbishop of Canterbury]]
[[en:Archbishop of Canterbury]]
[[es:Arzobispo de Cantorbery]]
[[es:Arzobispo de Canterbury]]
[[eo:Ĉefepiskopo de Canterbury]]
[[eo:Ĉefepiskopo de Canterbury]]
[[fr:Archevêque de Cantorbéry]]
[[fr:Archevêque de Cantorbéry]]

Versio 15. heinäkuuta 2008 kello 04.04

Canterburyn arkkipiispan vaakuna
Canterburyn arkkipiispa Rowan Williams.

Canterburyn arkkipiispa on Englannin kirkon tärkein johtaja. Canterburyn arkkipiispa on Lambeth-konferenssin, maailman kaikkien anglikaanisten kirkkojen yhteisen neuvottelukunnan, puheenjohtaja ja siten koko anglikaanisen kirkkokunnan symbolinen päämies. Lisäksi hän on Canterburyn provinssin metropoliitta ja Englannin anglikaanisten kirkkojen priimas. Canterburyn arkkipiispa toimittaa Yhdistyneen kuningaskunnan kuninkaallisen perheen julkiset kirkolliset toimitukset, kuten häät ja hautajaiset.

Nykyinen arkkipiispa on Rowan Williams. Toinen yhä elossa oleva on George Carey, joka toimi Williamsin välittömänä edeltäjänä vuosina 19912002.

Keskiajasta 1100-lukuun

Englannin kaakkoiskulmassa sijaitsevaa Canterburyn tuomiokirkkoa voi hyvin kutsua koko anglikaanisen kirkkokunnan pääkirkoksi. Se oli keskiajalla vilkkaan pyhiinvaelluksen kohde, koska siellä lepäsi pyhimykseksi julistetun, murhatun Canterburyn arkkipiispan, Thomas Becketin ruumis.

Arkkipiispa Thomas Becket riitautui Englannin kuninkaan Henrik II:n kanssa. Neljä kuninkaan ritaria luulivat, ainakin omasta mielestään, olevansa kuninkaan asialla, kun he tappoivat arkkipiispan vuonna 1170. Becketin haudasta tuli pyhiinvaelluskohde, kun alettiin kertoa, että siellä tapahtui ihmeellisiä parantumisia. Paavi Aleksanteri III julisti Thomas Becketin pyhimykseksi vuonna 1173. Myös Henrik II kävi Canterburyssä pyhiinvaelluksella Thomas Becketin haudalla.

Englannin reformaatiossa Canterburyn merkitys pyhiinvaelluksien kohteena loppui. Kuningas Henrik VIII tuhosi pyhän Thomasin pyhäkön ja siirrätti pyhäkön aarteet Lontooseen.

Englannin reformaatiosta 1500-lukuun

Mahdollisesti kuuluisin Canterburyn arkkipiispa oli Thomas Cranmer 1500-luvulla. Kuningas Henrik VIII:n aloitettua Englannissa reformaation sai Canterburyn arkkipiispa osan paavin valtuuksista. Englannin reformaatio suoritettiin varsinaisesti vasta seuraavien hallitsijoiden aikana arkkipiispa Thomas Cranmerin johdolla. Anglikaanisen kirkon oppi ja elämä muotoutuivat silloin. Thomas Cranmer laati anglikaanikirkon jumalanpalveluskirjan nimeltä "The Book of Common Prayer" eli "Yhteinen rukouskirja".

Arvojärjestys

Englannin ja Walesin sisäisissä arvojärjestyksissä Canterburyn arkkipiispalla on paikkansa heti kuninkaallisen perheen jälkeen. Hänen jälkeensä seuraava kirkollinen hahmo on Yorkin arkkipiispa.