Ero sivun ”Grisslehamn” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SilvonenBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: no:Grisslehamn
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: nl:Grisslehamn
Rivi 22: Rivi 22:
[[de:Grisslehamn]]
[[de:Grisslehamn]]
[[en:Grisslehamn]]
[[en:Grisslehamn]]
[[nl:Grisslehamn]]
[[no:Grisslehamn]]
[[no:Grisslehamn]]
[[sv:Grisslehamn]]
[[sv:Grisslehamn]]

Versio 13. heinäkuuta 2008 kello 19.55

Grisslehamn.

Grisslehamn kuuluu Ruotsin Norrtäljen kuntaan. Se on vanha kalastajakylä ja asuinalue. Vuonna 2000 asukkaita oli 288.

Grisslehamn sijaitsee rannikolla suurin piirtein vastapäätä Ahvenanmeren toisella rannalla sijaitsevaa Ahvenanmaan Eckerötä. Paikkojen välillä on Eckerö Linjenin liikennöimä laivayhteys.

Kylän historiaa

Aikoinaan postireitit kulkivat juuri siitä kohdasta meren yli. Vuosi 1376 on ensimmäinen tunnettu postisoutujen vuosiluku, mutta oletettavasti postia on kuljetettu jo aikaisemminkin. Postinkäsittely oli kauan paikallisten asukkaiden tärkeä työllistäjä. Vuonna 1755 rakennettiin postitalo, joka nykyisin kuuluu maan vanhimpiin. Postisoudut lopetettiin 1900-luvulle tultaessa. Sen jälkeen metsästys, kalastus ja kesävieraat tulivat tärkeiksi tulonlähteiksi.

Kun Ruotsi oli sodassa Venäjän kanssa 1809, venäläiset kasakat hyökkäsivät jään yli kylään. Kun viholliset pääsivät maihin niin lähellä maan pääkaupunkia, se nopeutti tapahtumia, jotka johtivat Suomen luovuttamiseen Venäjälle.

Ruotsissa kylä tunnetaan hyvin myös siitä, että kirjailija ja taiteilija Albert Engström vietti paljon aikaa siellä 1800- ja 1900-lukujen vaihteen molemmin puolin. Hänen luonaan kävi tunnettuja vieraita, kuten Carl Larsson ja Evert Taube.

Aiheesta muualla