Ero sivun ”Ryöstö” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Velma (keskustelu | muokkaukset)
linkki peliin
Rivi 3: Rivi 3:
'''Ryöstöllä''' tarkoitetaan omaisuuden anastamista väkivallan tai uhkauksen avulla. Ryöstö on [[rikos]]. Ero [[varkaus (oikeustiede)|varkauteen]] on siis se, että ryöstö sisältää ihmiseen kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkailua. Ryöstöjä on perusmuotoisia ja törkeitä.
'''Ryöstöllä''' tarkoitetaan omaisuuden anastamista väkivallan tai uhkauksen avulla. Ryöstö on [[rikos]]. Ero [[varkaus (oikeustiede)|varkauteen]] on siis se, että ryöstö sisältää ihmiseen kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkailua. Ryöstöjä on perusmuotoisia ja törkeitä.


''''Kursivoitu teksti''[[
== Virallinen määritelmä rikoslaissa ==
== linkki ==

<nowiki><nowiki>Lisää muotoilematon teksti tähän</nowiki></nowiki>]]''PASKA[[Media:
"'''1 § Ryöstö.''' Joka
== Esimerkki.ogg ==

[[Media:Esimerkki.ogg]]]]
1. käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkaamalla välittömästi käyttää sellaista väkivaltaa toisen hallusta anastaa tai ottaa luvattomasti käyttöön toisen irtainta omaisuutta taikka

2. sellaista väkivaltaa tai uhkausta käyttämällä pakottaa toisen luopumaan taloudellisesta edusta, johon rikoksentekijällä tai sillä, jonka puolesta hän toimii, ei ole laillista oikeutta,

on tuomittava ryöstöstä vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.

Yritys on rangaistava.

Ryöstöstä tai sen yrityksestä tuomitaan myös se, joka 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetusta anastamisesta tai käyttöön ottamisesta verekseltään tavattuna käyttämällä siinä tarkoitettua väkivaltaa tai uhkausta täyttää tai yrittää täyttää rikoksen taikka pitää tai yrittää pitää siten ottamansa omaisuuden.

Ellei tässä pykälässä tarkoitettu teko, huomioon ottaen väkivallan tai uhkauksen vähäisyys tai muut tekoon liittyvät seikat, ole kokonaisuutena arvostellen vakava, ei rikoksentekijää tuomita ryöstöstä, vaan niistä muista rikoksista, jotka teko käsittää.

'''2 § Törkeä ryöstö.''' Jos ryöstössä

1. aiheutetaan tahallisesti toiselle vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila,

2. rikos tehdään erityisen raa'alla tai julmalla tavalla,

3. käytetään ampuma- tai teräasetta taikka muuta niihin rinnastettavaa hengenvaarallista välinettä tai

4. rikos kohdistetaan henkilöön, joka ammattiinsa tai toimeensa kuuluvan työn tai tehtävän vuoksi ei voi itseään tai omaisuuttaan puolustaa,

ja ryöstö on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä ryöstöstä vankeuteen vähintään kahdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.

Yritys on rangaistava."


== Oikeuskäytäntö ==
== Oikeuskäytäntö ==

Versio 8. heinäkuuta 2008 kello 12.08

Tämä artikkeli kertoo rikoksesta, korttipelistä on erillinen artikkeli: Ryöstö (korttipeli)

Ryöstöllä tarkoitetaan omaisuuden anastamista väkivallan tai uhkauksen avulla. Ryöstö on rikos. Ero varkauteen on siis se, että ryöstö sisältää ihmiseen kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkailua. Ryöstöjä on perusmuotoisia ja törkeitä.

''Kursivoitu teksti[[

linkki

<nowiki>Lisää muotoilematon teksti tähän</nowiki>]]PASKA[[Media:

Esimerkki.ogg

Media:Esimerkki.ogg]]

Oikeuskäytäntö

Vuonna 2000 kaikista ryöstöistä tuomittiin perusmuotoisina ryöstöinä 90% ja törkeinä ryöstöinä 10%. Ryöstöstä tuomittiin yksittäisrikoksena 133 tuomiota. Yhden tapauksessa päädyttiin 70 päiväsakon sakkotuomioon (1%), ehdollisia tuomittiin 82 (62%), yhdyskuntapalveluja 11 (8%) ja ehdottomia 39 (29%). Yksittäisrikoksissa keskipituus oli ehdollisilla 5,6 kuukautta ja ehdottomilla 11,8 kuukautta.

Samaisena vuonna törkeistä ryöstöistä tuomittiin yksittäisrikoksena vain 12 kappaletta. Tuomioista 1 oli 2 vuoden pituinen ehdollinen (8%) ja 11 ehdottomia (92%). Ehdottomien tuomioiden keskipituus oli 29,3 kuukautta.