Ero sivun ”Thiniittikausi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Linkkejä
Rivi 6: Rivi 6:
Luultavasti [[Narmer]] yhdisti Egyptin, ja häntä seurasi Horus Aha.
Luultavasti [[Narmer]] yhdisti Egyptin, ja häntä seurasi Horus Aha.
Valtakunnan kaksijakoisuus näkyi kaikessa. Ensimmäisen dynastian kuninkaat kruunattiin [[Memfis]]issä [[Ala-Egypti]]n punaisella kruunulla, ja Hierakonpoliksessa (Thinisissä) Ylä-Egyptin valkoisella kruunulla.
Valtakunnan kaksijakoisuus näkyi kaikessa. Ensimmäisen dynastian kuninkaat kruunattiin [[Memfis]]issä [[Ala-Egypti]]n punaisella kruunulla, ja Hierakonpoliksessa (Thinisissä) Ylä-Egyptin valkoisella kruunulla.
Kuninkaalla oli sekä Ylä- ja Ala-Egyptin [[visiiri]]t ja näiden alaiset Valkoinen ja Punainen talo. Kuninkaan hautoja oli kaksi, Ala-Egyptin Memfisin ja Ylä-Egyptin [[Abydos|Abydoksen]] haudat. Faaraoiden kuollessa palvelusväkeä uhrattiin mukana, mistä tavasta luovuttiin 1. dynastian viimeisen kuninkaan [[Qaa|Horus Ka]]n hallitessa maata. Horus Ka ympäröi ensimmäistä kertaa hautansa savitiilillä.
Kuninkaalla oli sekä Ylä- ja Ala-Egyptin [[visiiri]]t ja näiden alaiset Valkoinen ja Punainen talo. Kuninkaan hautoja oli kaksi, Ala-Egyptin Memfisin ja Ylä-Egyptin [[Abydos|Abydoksen]] haudat. Faaraoiden kuollessa palvelusväkeä uhrattiin mukana, mistä tavasta luovuttiin [[Egyptin 1. dynastia|1. dynastian]] viimeisen kuninkaan [[Qaa|Horus Ka]]n hallitessa maata. Horus Ka ympäröi ensimmäistä kertaa hautansa savitiilillä.
2. dynastia oli hajanainen, koska pohjoinen ja etelä, "Horus ja Seth", taistelivat vallasta. Tältä ajalta on löydetty vain kaksi kuningashautaa, muut on ehkä tuhottu tarkoituksella sisällissodassa. 2. dynastian viimeinen kuningas [[Khasekhemwy|Horus Seteh Khasekhemui]] rakennutti suuren haudan Abydokseen.
2. dynastia oli hajanainen, koska pohjoinen ja etelä, "Horus ja Seth", taistelivat vallasta. Tältä ajalta on löydetty vain kaksi kuningashautaa, muut on ehkä tuhottu tarkoituksella sisällissodassa. [[Egyptin 2. dynastia|2. dynastian]] viimeinen kuningas [[Khasekhemwy|Horus Seteh Khasekhemui]] rakennutti suuren haudan Abydokseen.


[[Luokka: Muinainen Egypti]]
[[Luokka: Muinainen Egypti]]

Versio 4. heinäkuuta 2008 kello 10.12

Thiniittikausi (tunnetaan myös nimillä varhaisdynastinen kausi ja haukkakuninkaitten aika) oli muinaisen Egyptin historiassa kausi, jolloin maan pääkaupunkina oli Ylä-Egyptissä sijaitseva Thinis eli Hierakonpolis. Kausi alkoi Menesin tai Horus Ahan yhdistettyä Egyptin noin 3050 eaa. Faaraon vallan alle vasta-alistetut alueet kapinoivat. Valtataistelut loppuivat viimeistään kauden viimeisen faaraon, voimakkaan Khasekhemuin hallitessa maata.

Thiniittikausi

Luultavasti Narmer yhdisti Egyptin, ja häntä seurasi Horus Aha. Valtakunnan kaksijakoisuus näkyi kaikessa. Ensimmäisen dynastian kuninkaat kruunattiin Memfisissä Ala-Egyptin punaisella kruunulla, ja Hierakonpoliksessa (Thinisissä) Ylä-Egyptin valkoisella kruunulla. Kuninkaalla oli sekä Ylä- ja Ala-Egyptin visiirit ja näiden alaiset Valkoinen ja Punainen talo. Kuninkaan hautoja oli kaksi, Ala-Egyptin Memfisin ja Ylä-Egyptin Abydoksen haudat. Faaraoiden kuollessa palvelusväkeä uhrattiin mukana, mistä tavasta luovuttiin 1. dynastian viimeisen kuninkaan Horus Kan hallitessa maata. Horus Ka ympäröi ensimmäistä kertaa hautansa savitiilillä. 2. dynastia oli hajanainen, koska pohjoinen ja etelä, "Horus ja Seth", taistelivat vallasta. Tältä ajalta on löydetty vain kaksi kuningashautaa, muut on ehkä tuhottu tarkoituksella sisällissodassa. 2. dynastian viimeinen kuningas Horus Seteh Khasekhemui rakennutti suuren haudan Abydokseen.