Ero sivun ”Samuel de Champlain” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ga:Samuel de Champlain
Rivi 10: Rivi 10:


[[af:Samuel de Champlain]]
[[af:Samuel de Champlain]]
[[ms:Samuel de Champlain]]
[[cs:Samuel de Champlain]]
[[cs:Samuel de Champlain]]
[[de:Samuel de Champlain]]
[[de:Samuel de Champlain]]
Rivi 22: Rivi 23:
[[it:Samuel de Champlain]]
[[it:Samuel de Champlain]]
[[he:סמואל דה שמפלן]]
[[he:סמואל דה שמפלן]]
[[ku:Samuel de Champlain]]
[[nl:Samuel de Champlain]]
[[nl:Samuel de Champlain]]
[[ja:サミュエル・ド・シャンプラン]]
[[ja:サミュエル・ド・シャンプラン]]

Versio 3. heinäkuuta 2008 kello 22.43

Théophile Hamelin maalaus Samuel de Champlainista vuodelta 1870. De Champlainista ei ole aikalaismuotokuvaa, joten tämäkin on kuvitteellinen.

Samuel de Champlain (noin 158025. joulukuuta 1635) oli ranskalainen maantieteilijä, tutkimusmatkailija ja Québecin kaupungin perustaja. Hän oli myös merkittävästi mukana Pohjois-Amerikan avaamisessa ranskalaiselle kaupalle, erityisesti turkiskaupalle. Hänen vaikutuksensa näkyy yhä ranskankielisissä kanadalaisissa Québecissä, jossa hän teki suurimman osan tutkimusmatkoistaan. Hänen toimintamallinsa oli viettää useita kuukausia tai vuosia tutkien Pohjois-Amerikkaa ja palata sitten Ranskaan hakemaan rahoitusta tuleville tutkimusmatkoille.

De Champlain tuli Kanadaan ensimmäisen kerran vuonna 1603. Vuonna 1608 hän perusti Québecin kaupungin, joka oli silloisen Uuden Ranskan pääkaupunki. Vuonna 1609 hän löysi nykyisen New Yorkin osavaltion ja vuonna 1611 hän perusti kauppapaikka Place Royalen, josta myöhemmin kehittyi Montreal. Vuonna 1615 hän löysi Huronjärven. 1600-luvun alkupuolella hän hankki Uuden Ranskan kenraalikuvernöörinä paljon alueita brittiläisen siirtokunnan Uuden Englannin pohjoisosista.