Ero sivun ”Pituuskasvu” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 89.27.47.187 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän 91.153.146.59 tekemään versioon.
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Pituuskasvu''' on [[ihminen|ihmisen]] pituuden kasvamista. Pituuskasvu kestää syntymästä aikuisiän alkuun. Nopein pituuskasvu tapahtuu vauvaiällä ja varhaisesessa lapsuudessa (vuosien 0 ja 3 välillä), mutta toinen nopea vaihe eli [[murrosikä|murrosiän]] [[kasvupyrähdys]] tapahtuu vasta yleensä vuosien 10-17-välillä. Kasvupyrähdyksen alkaminen on yksilöllistä ja sen alkaminen yksilöiden välillä vaihtelee usealla vuodella, tytöillä se tosin ajoittuu keskimäärin kahta vuotta aikaisemmaksi kuin poikien, ollen huipussaan jo keskimäärin noin 12,5- vuotiaana, kun taas pojilla kasvun huippu osuu keskimäärin noin 14,5 vuoden ikään. Kasvupyrähdys kestää pari vuotta, jonka jälkeen pituuskasvu nopeassa tahdissa hidastuu ja päättyy. Murrosiässä nuori voi kasvaa yli 10cm vuoden aikana. Murrosiän ja varhais kasvun välille jää pidempi hitaampi kasvuvaihe, jolloin lapsi kasvaa tasaisesti 4-7 cm vuodessa . Liiallinen pituuskasvu voi olla haitallista, sillä se voi aiheuttaa ryhtihäiriöitä. Pituuskasvu on yleensä perinnöllistä.
'''Pituuskasvu''' on [[ihminen|ihmisen]] pituuden kasvamista. Pituuskasvu kestää syntymästä aikuisiän alkuun. Nopein pituuskasvu tapahtuu vauvaiällä ja varhaisesessa lapsuudessa (vuosien 0 ja 3 välillä), mutta toinen nopea vaihe eli [[murrosikä|murrosiän]] [[kasvupyrähdys]] tapahtuu vasta yleensä vuosien 10-17-välillä. Kasvupyrähdyksen alkaminen on yksilöllistä ja sen alkaminen yksilöiden välillä vaihtelee usealla vuodella, tytöillä se tosin ajoittuu keskimäärin kahta vuotta aikaisemmaksi kuin poikien, ollen huipussaan jo keskimäärin noin 12,5- vuotiaana, kun taas pojilla kasvun huippu osuu keskimäärin noin 14,5 vuoden ikään. Kasvupyrähdys kestää pari vuotta, jonka jälkeen pituuskasvu nopeassa tahdissa hidastuu ja päättyy. Murrosiässä nuori voi kasvaa yli 10 cm vuoden aikana. Varhaiskasvun ja murrosiän välille jää pidempi hitaampi kasvuvaihe, jolloin lapsi kasvaa tasaisesti 4-7 cm vuodessa. Liiallinen pituuskasvu voi olla haitallista, sillä se voi aiheuttaa ryhtihäiriöitä. Pituuskasvu on yleensä perinnöllistä.


[[Luokka:Ihminen]]
[[Luokka:Ihminen]]

Versio 28. kesäkuuta 2008 kello 22.49

Pituuskasvu on ihmisen pituuden kasvamista. Pituuskasvu kestää syntymästä aikuisiän alkuun. Nopein pituuskasvu tapahtuu vauvaiällä ja varhaisesessa lapsuudessa (vuosien 0 ja 3 välillä), mutta toinen nopea vaihe eli murrosiän kasvupyrähdys tapahtuu vasta yleensä vuosien 10-17-välillä. Kasvupyrähdyksen alkaminen on yksilöllistä ja sen alkaminen yksilöiden välillä vaihtelee usealla vuodella, tytöillä se tosin ajoittuu keskimäärin kahta vuotta aikaisemmaksi kuin poikien, ollen huipussaan jo keskimäärin noin 12,5- vuotiaana, kun taas pojilla kasvun huippu osuu keskimäärin noin 14,5 vuoden ikään. Kasvupyrähdys kestää pari vuotta, jonka jälkeen pituuskasvu nopeassa tahdissa hidastuu ja päättyy. Murrosiässä nuori voi kasvaa yli 10 cm vuoden aikana. Varhaiskasvun ja murrosiän välille jää pidempi hitaampi kasvuvaihe, jolloin lapsi kasvaa tasaisesti 4-7 cm vuodessa. Liiallinen pituuskasvu voi olla haitallista, sillä se voi aiheuttaa ryhtihäiriöitä. Pituuskasvu on yleensä perinnöllistä.

Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.