Ero sivun ”Wikipedia:Lehdistölle” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TJ (keskustelu | muokkaukset)
→‎Wikipedian aineiston käyttäminen muissa julkaisuissa: linkin korjaus ja linkkien vielä selvempi korostus
siirtopyyntö. {{Korjattava/nimi}}, kun ei {{siirrettävä}}ä ole
Rivi 1: Rivi 1:
{{Korjattava/nimi|Wikipedia:Lehdistölle|[http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_Wikipediasta:Lehdist%C3%B6#Sivun_nimi Keskustelu ehdotuksesta]}}
{{Yleistä-ohje}}
{{Yleistä-ohje}}
:<!--Tieto Wikipedian muokkaajille: nämä tiedot tulevat sivulta [[/Yhteystiedot|Wikipedia:Lehdistö/Yhteystiedot]]. Ne voi liittää mille sivulle tahansa komennolla <nowiki>{{msg:Wikipedia:Lehdistö/Yhteystiedot}}</nowiki>. Jimmy Walesin yhteystiedot voi tarkastaa sivulta [[:en:User:Jimbo Wales]].-->
:<!--Tieto Wikipedian muokkaajille: nämä tiedot tulevat sivulta [[/Yhteystiedot|Wikipedia:Lehdistö/Yhteystiedot]]. Ne voi liittää mille sivulle tahansa komennolla <nowiki>{{msg:Wikipedia:Lehdistö/Yhteystiedot}}</nowiki>. Jimmy Walesin yhteystiedot voi tarkastaa sivulta [[:en:User:Jimbo Wales]].-->

Versio 28. kesäkuuta 2008 kello 23.35

Mitä Wikipedia on?

Wikipedia on vapaa tietosanakirja, jota sen käyttäjät yhdessä kirjoittavat. Suomenkielisellä Wikipedialla on tuhansia muokkaajia ja muutamia kymmeniä ylläpitäjiä, joiden tehtävä on häiriköinnin torjuminen. Suuren osan häiriköinnin torjunnasta suorittavat kuitenkin tavalliset käyttäjät. Rekisteröityneet muokkaajat valitsevat joukostaan ylläpitäjät (katso ylläpitäjät).

Wikipediaa voi muokata kuka tahansa, mikä ei tarkoita, että Wikipediaan saa kirjoittaa mitä tahansa. Artikkelin aiheen täytyy olla riittävän merkittävä, ja tarvittaessa siitä äänestetään (katso poistokäytäntö). Wikipedian sisällön luotettavuudesta pyritään huolehtimaan vaatimalla lisättävien tietojen lähteiden merkitsemistä. Kaiken tiedon pitää olla tarkistettavissa. Artikkelien lähtökohtana on neutraali näkökulma. Sen mukaan Wikipedian ei tule ottaa kantaa siihen, mikä näkökulma tai mielipide on oikea, vaan esittää eri näkemykset tasapuolisesti.

Wikipedian suurimmat vahvuudet ovat laajuus ja nopeus. Suomenkielisessä Wikipediassa on tällä hetkellä 571 779 artikkelia. Pahin ongelma on artikkelien laadun suuri vaihtelu. Artikkelien taso vaihtelee laadukkaasta heikkoon. Lisäksi Wikipedian painotukset eroavat paikoitellen perinteisistä tietosanakirjoista, koska käyttäjät tekevät lisäyksiä omien kiinnostuksen kohteidensa mukaan. Kattavuuteen kuitenkin pyritään, mutta Wikipediasta puuttuu vielä perinteisistä tietosanakirjoista löytyviä hakusanoja. Toisaalta Wikipediassa on paljon aihealueita, joita perinteiset tietosanakirjat eivät kata.

Wikipedia on kansainvälinen, monikielinen hanke, jota hallinnoi yhdysvaltalainen Wikimedia-säätiö. Erikielisiä Wikipedioita on nykyisin yli kaksisataa, joista suomenkielinen Wikipedia on 13. suurin. Wikipedia toimii lahjoitusvaroin (katso Lahjoitukset). Wikipedian sisältöä saa kopioida, muokata ja levittää, jos edelleen jaettavien versioiden lisenssiehdot ovat samat ja Wikipedia ilmoitetaan tietolähteeksi (katso Wikipedia ja tekijänoikeudet).

Wikipedian aineiston käyttäminen muissa julkaisuissa

  • Wikipedian sisältöä saa kopioida, muokata ja levittää, mutta vain mikäli edelleenjaettavien versioiden lisenssiehdot ovat samat (eli sisältö säilyy vapaana), ja selkeästi ilmoitetaan Wikipedia tietolähteeksi. Kaikki Wikipediassa julkaistava teksti on yleisön käytettävissä GNU Free Documentation Licensen (GFDL) ehtojen mukaisesti.
    Lisätietoja tekstimateriaalin käytöstä.

Yhteystiedot

Nämä yhteystiedot ovat vain lehdistölle. Wikipedian käyttäjien ongelmatilanteissa auttaa info-fi@wikimedia.org. Ks. myös tietosivu artikkeleihin liittyvistä ongelmista, esim. lainvastaisesta materiaalista voidaan tehdä ilmoitus vaadittuine tietoineen osoitteeseen wikifi-admin(ät)lists.wikimedia.org.

Suomenkielistä Wikipediaa koskevat kysymykset ja haastattelupyynnöt:

Jaakko Pirinen
Puhelin +358 40 070 9488
Sähköposti haltiamieli(at )gmail.com

Yhteydenotot Wikimedia Foundationiin liittyen englanniksi:

Wikimedia Foundation Inc.
Puhelin +1 415 839 6885
Sähköposti press(at )wikimedia.org

Puhelinnumerot ovat kansainvälisessä muodossa.

Lehdistötiedotteet

Wikipedian yhteisön julkaisemat tuoreimmat lehdistötiedotteet:

Vanhemmat lehdistötiedotteet

Lisätietoja

Logoja

Lehdistön käytettävissä sitaattioikeudella. Laajempi kokoelma Wikimedian logoja. Napsauttamalla kuvaa sen saa suurempana.