Ero sivun ”Uskonnollinen sota” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Ei muokkausyhteenvetoa
p siirsi sivun ”Pyhä sota” uudelle nimelle ”Uskonnollinen sota”: pyhä sota = jihad
(ei mitään eroa)

Versio 28. kesäkuuta 2008 kello 15.31

Pyhä sota tarkoittaa sotaa, johon osallistutaan oman uskonnon puolustamiseksi tai levittämiseksi. Esimerkkejä pyhästä sodasta ovat Euroopan uskonsodat ja ristiretket sekä islamilainen jihad. Joskus pyhä sota -termiä käytetään muun kuin aseellisen konfliktin yhteydessä kuvaamaan ajettavana olevan asian suurta merkitystä. Kyseinen asia voi olla muukin kuin uskontoon liittyvä.

Vaikka sotia epäilemättä joskus käydään vain uskonnollisista syistä, on useimmilla sodilla kuitenkin monitahoisemmat syyt. Uskontoa on usein käytetty vain tekosyynä valloituksille. Tällä hetkellä uskonto on suurin ei-taloudellinen syy sotiin.

Islamin jihad-käsitteellä on useita merkityksiä. Ns. suuri jihad merkitsee ihmisessä itsessään tai yhteiskunnassa olevaa pahuutta vastaan taistelemista. Voidaan esimerkiksi julistaa "jihad lukutaidottomuutta vastaan". Pieni jihad on aseellista tai propagandataistelua islamin puolesta. Suurin osa islamilaisista mieltää jihadin puolustustaisteluksi. Vähemmistö islamilaisista hyväksyy hyökkäyssota-jihadin.

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.