Ero sivun ”Möngke-kaani” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
OKBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: es:Möngke
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: it:Munke, ko:몽케 칸
Rivi 17: Rivi 17:
[[fa:منکوقاآن]]
[[fa:منکوقاآن]]
[[fr:Möngke]]
[[fr:Möngke]]
[[ko:몽케 칸]]
[[it:Munke]]
[[he:מונגקה חאן]]
[[he:מונגקה חאן]]
[[mn:Мөнх хаан]]
[[mn:Мөнх хаан]]

Versio 12. kesäkuuta 2008 kello 06.50

Möngke-kaani (12081259) oli Mongolivaltakunnan neljäs suurkaani vuosina 12511259. Hän oli Toluin poika, Hülegün veli ja Tšingis-kaanin pojanpoika.

Möngke osallistui Euroopan hyökkäykseen vuosina 12361242, Kiovan tuhoamiseen ja tunkeutumiseen Unkariin. Möngke palasi kotiin kesällä 1241, ennen hyökkäyksen päättymistä. Kolmannen suurkaanin Güyükin kuoltua Möngken suku joutui kamppailemaan vallasta toisen sukuhaaran kanssa. Sen johtaja Batu liittoutui Toluin lesken kanssa ja pyrki syrjäyttämään sijaishallitsijatar, Ögödein lesken Oghul Ghaimishin. Hän yritti järjestää suurkaania valitsevan kurultaikokouksen Siperiassa, mutta asiaa vastustettiin, koska kokous ei ollut Mongolian maaperällä. Batu ei piitannut kritiikistä, jolloin hänen veljensä Berke kokosi Mongoliaan kurultain, joka valitsi Möngken suurkaaniksi 1251.

Kaanina Möngke näytti suhtautuvan vakavammin maailmanvalloitustehtävään kuin Güyük. Hän keskittyi enemmän Kiinan valtaamiseen ja valtasi Yunnanin 1254, sekä tunkeutui Indokiinaan, mikä mahdollisti mongolihyökkäyksen pohjoisesta, lännestä ja etelästä. Hän valloitti monia pohjoisen Kiinan linnoitettuja kaupunkeja. Hän lähetti myös veljensä Hülegün Lähi-itään, jossa tämä laajensa valtakunnan Egyptin rajoille. Euroopan valloitus jäi väliin näiden kahden ensisijaisen hyökkäyksen vuoksi.

Möngke kuoli mahdollisesti tykinammukseen Chongqingin edustalla.

  Edeltäjä:
Güyük-kaani
Mongolivaltakunnan suurkaani
1251–1259
Seuraaja:
Kublai-kaani