Ero sivun ”National Rifle Association of America” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ei muokkausyhteenvetoa
(fi-mallinne)
Ei muokkausyhteenvetoa
'''National Rifle Association''' eli '''NRA''' ({{k-fi|Kansallinen kivääriyhdistys}}) on [[Yhdysvallat|yhdysvaltalainen]] vuonna [[1871]] perustettu ampumaharrastajien etujärjestö. NRA on nykyisin vaikutusvaltainen [[lobbaus]]järjestö, joka on tullut tunnetuksi amerikkalaisten perustuslaillisen [[aseenkanto|aseenkanto-oikeuden]] kovaäänisenä puolustajana.
Union Army'n, eli Pohjoisliittoutuneiden armeijan veteraanit eversti William Church ja
kenraali George Wingate perustivat NRA National Rifle Association 17. marraskuuta 1871 New York'issa.
 
Perustajien henkilöhistoriasta johtuen NRA:sta tuli orjuuden ja rotuerottelun kovaääninen vastustaja.
Suomeen perustettiin 2006 NRA Kansallinen Kivääriyhdistys ry, jonka perustaminen lähti käyntiin Runo K. Kurkon ja Tommi Vuorenmaan ajatuksesta puolustaa ampuma-aseiden yksityistä omistamista laillisiin käyttötarkoituksiin.
NRA on nykyisin vaikutusvaltainen [[lobbaus]]järjestö, joka on tullut tunnetuksi amerikkalaisten perustuslaillisen [[aseenkanto|aseenkanto-oikeuden]] kovaäänisenä puolustajana. Rotuerottelun vastustaminen kuuluu edelleen NRA:n agendaan.
 
Yhdysvaltalaisen NRA:n tunnettuja jäseniä ovat mm. presidentti George Bush, sekä 2008 presidenttivaalien ehdokas John McCain. Tunnetuin jäsen kansainväliselläkin tasolla on varmasti keväällä 2008 edesmennyt Charles Heston. Myös presidentti Ronald Regan oli NRA:n pitkäaikainen jäsen.
 
NRA omistaa hotelliketjuja, huoltoasemaketjuja, pikaruokalaketjuja sekä lukuisien muiden liikeyrityksien osakkeita. NRA:n jäsen määrä on yli neljä miljoonaa,ja se on noin 500 ihmisen kokopäiväinen työnantaja. NRA on yhdysvaltalaisen politiikan merkittävä taustavaikuttaja, jo perustamisestaan lähtien.
 
Suomeen perustettiin 2006 NRA Kansallinen Kivääriyhdistys ry, jonka perustaminen lähti käyntiin
Suomeen perustettiin 2006 NRA Kansallinen Kivääriyhdistys ry, jonka perustaminen lähti käyntiin Runo K. Kurkon ja Tommi Vuorenmaan ajatuksesta puolustaa ampuma-aseiden yksityistä omistamista laillisiin käyttötarkoituksiin.
 
NRA Kansallinen Kivääriyhdistys r.y. on kansalaisoikeusjärjestö, jonka tarkoituksena on edistää ampuma-aseiden omistajien oikeusturvaa ja aseiden hallussapito-oikeutta, valistaa turvallista ampuma-aseiden säilytystä sekä turvata ampumaharrastuksen, metsästyksen, asekeräilyn, urheiluammunnan ja maanpuolustustyön jatkuvuus.
 
NRA Kansallinen Kivääriyhdistys r.y:n perustamiskokous järjestettiin Helsingin Bulevardilla sijaitsevassa kiinteistössä 7.7.2006, samana päivänä kun YK:n pienasekongressi kumosi esitetyn pienaseiden kauppaa rajoittavan sopimuksen.
Mm. Kiina ja Venäjä sekä Yhdysvallat käyttivät "veetto"-oikeuttaan sopimuksen kumoamiseksi.
 
NRA r.y. on ollut säännöllisesti mediassa, jossa puheenjohtaja Kurkoa on haastateltu lukuisia kertoja ja järjestön jäsenmäärä on kasvanut räjähdysmäisesti. Keväällä 2008 sen on epäilty olevan kymmeniätuhansia, mikä tarkoittaisi merkittävää osaa suomalaisista ampuma-aseen omistajista.
 
Lyhyessä ajassa NRA r.y:n on saavuttanut merkittävän lausunnonantajan aseman Eduskunnan hallintovaliokunnassa sekä antanut lukuisia lausuntoja aselainsäädäntöä koskevissa ja sitä sivuavissa lainsäädäntöhankkeissa.
 
Edukuntavaaleissa vuonna 2007 NRA suoritti gallup-kyselyn eduskuntavaalien ehdokkailta, joka julkaistiin järjestön web-sivuilla. Gallupin tuloksista voidaan päätellä aseomistuksen yhdistävän politiikkoja yli puoluerajojen. Eduskuntavaalien jälkeen selvisi että asevastaisimmat ehdokkaat eivät tulleet valituksi. Aseenomistus on Suomessa politiikoille arka puheenaihe, eikä suotta sillä noin 650.000 laillisen ampuma-aseen omistajaa on valitsemassa poliittisiin huipputehtäviin nimitettäviä. Näin ollen Suomen kokoisessa maassa puhutaan merkittävästä äänestäjäryhmästä.
 
NRA r.y. on puuttunut viranomaisten harjoittamaan mielivaltaan aseharrastajia kohtaan, merkittävämpänä tapauksena vanhempirikoskonstaapeli I.M Mortal' in valitusasian hoitaminen NRA r.y:n asianajajan Heikki Salon toimesta Helsingin hallinto-oikeudessa, joka kumosi Helsingin poliisilaitoksen tekemän laittoman aselupaperuutuspäätöksen keväällä 2008, I.M Mortalin saadessa aseensa ja hallussapitolupansa takaisin.
 
 
NRA r.y: lausuntoja sekä I.M Mortalin tapauksesta on mahdollista lukea www.nra.fi web-sivuilta, kuten muita aseasioihin liittyviä ajankohtaisia aiheita.
 
==Aiheesta muualla==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko