Ero sivun ”Midas” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Care (keskustelu | muokkaukset)
p +w
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: id:Midas
Rivi 14: Rivi 14:
[[Luokka:Kreikkalainen mytologia]]
[[Luokka:Kreikkalainen mytologia]]


[[id:Midas]]
[[ca:Mides I]]
[[ca:Mides I]]
[[da:Midas]]
[[da:Midas]]

Versio 5. kesäkuuta 2008 kello 05.14

Tämä artikkeli käsittelee fryygialaista kuningasta. M/S Midas on suomalainen rahtilaiva.
Gordionista löydetyn oletetun kuningas Midaan haudan rekonstruktio

Midas (m.kreik. Μίδας) oli muinaisen Fryygian toinen kuningas, joka on jäänyt historiaan kreikkalaisen mytologian ansiosta. Midas hallitsi isänsä Gordioksen kuoltua Fryygian valtakuntaa kahdeksannen vuosisadan viimeisillä vuosikymmenillä ennen ajanlaskun alkua.

Midaan loppu oli traaginen: kimmerialaisten hyökättyä Fryygiaan ja tuhottua hänen kaupunkinsa Midaan kerrotaan tehneen itsemurhan juomalla härän verta. Muutamat tutkijat arvelevat, että veri olisi mahdollisesti muuttunut myrkylliseksi sen seisottua pitkään. Myrkyllisyyden olisi ilmeisesti aiheuttanut botuliini.lähde? Vuonna 1957 muinaisen Fryygian pääkaupungista Gordionista löydettiin hauta, jonka sanotaan olleen Midaan. Ilmeisesti Midas oli haudattu puiseen arkkuun, joka oli 50 metriä korkean savesta tehdyn hautakummun sisässä.

Myytit

Tarun mukaan Silenos oli harhautunut pois muiden sileeneiden luota lähdettyään harhailemaan juotuaan runsaasti viiniä. Midas otti harharetkeläisen huomaansa ja huolehti tästä, kunnes kymmenen päivän kuluttua palautti tämän Dionysoksen luokse. Tästä kiitollisena Dionysos antoi Midaan toivoa mitä tahansa. Hän toivoi, että kaikki mihin hän koskee muuttuu kullaksi. Toive toteutui, mutta myös ruoka, juoma, ja Midaan yrittäessä halata tytärtään tämäkin muuttui kullaksi. Lopulta kuningas joutui katumaan pyyntöään ja luopumaan lahjastaan.

Inhoten tämän jälkeen kaikkea mammonaa Midas ryhtyi Panin seuraajaksi. Kerran Apollonin ja Panin järjestettyä kilpailun heidän soittotaidoistaan ilmaisi paikalla ollut Midas ääneen tyytymättömyytensä vuorenjumala Tmoloksen päätökseen valita Apollon voittajaksi. Tästä rangaistukseksi Apollon kasvatti Midaalle aasin korvat.

Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.