Ero sivun ”Alan Turing” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: vo:Alan Turing
BetBot~fiwiki (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: sq:Alan Turing
Rivi 117: Rivi 117:
[[ru:Тьюринг, Алан Матисон]]
[[ru:Тьюринг, Алан Матисон]]
[[sa:एलेन ट्यूरिंग]]
[[sa:एलेन ट्यूरिंग]]
[[sq:Alan Turing]]
[[scn:Alan Turing]]
[[scn:Alan Turing]]
[[simple:Alan Turing]]
[[simple:Alan Turing]]

Versio 30. toukokuuta 2008 kello 22.33

Alan Turingin muistopatsas Sackville Parkissa, Manchesterissa

Alan Mathison Turing (23. kesäkuuta 19127. kesäkuuta 1954) oli brittiläinen matemaatikko, logiikan tutkija ja kryptografi. Häntä pidetään yhtenä modernin tietojenkäsittelyn merkittävimmistä uranuurtajista. Hän formalisoi algoritmin ja tietojenkäsittelyn käsitteen Turingin koneeseensa. Toisen maailmansodan aikana hän johti Saksan laivaston Enigma-salakirjoituskoneen purkutyötä brittitiedustelun Bletchley Park -tukikohdassa. Sodan jälkeen hän suunnitteli yhden ensimmäisistä ohjelmoitavista digitaalisista tietokoneista ja myös rakensi prototyypin siitä Manchesterin yliopistossa. Hän esitti merkittäviä ja luonteenomaisesti provosoivia mielipiteitä keskustelussa koneiden ajattelukyvystä.

Turingin homoseksuaalisuus johti häneen kohdistuneeseen vainoon ja lopulta hänen itsemurhaansa. Hän sai tunnustuksen työstään sotasalakirjoituksen parissa vasta kuolemansa jälkeen vuonna 1970.

Lapsuus ja nuoruus

Ennen Turingin syntymää hänen isänsä Julius Mathison Turing toimi Intian valtionhallinnossa. Julius Turing ja hänen vaimonsa Ethel Turing halusivat lapsen syntyvän Englannissa, joten he palasivat Paddingtoniin, jossa Alan syntyi 1912. Hän oli veljensä Johnin kanssa erossa äidistään nelivuotiaaksi ja isästään seitsenvuotiaaksi, koska isän toimeksianto Intian valtionhallinnossa oli yhä voimassa. Isä matkusti Englannin ja Intian väliä ja jätti perheensä Englantiin ystävien huomaan siirtomassa esiintyvien vaarojen vuoksi.

Turing osoitti aikaisessa vaiheessa nerouden merkkejä. Hänen on mainittu oppineen itsekseen lukemaan kolmessa viikossa ja osoittaneen kiinnostusta numeroihin ja pulmiin.

Hänen vanhempansa ilmoittivat hänet St. Michaelin päiväkouluun kuuden ikäisenä 1918 ja 1922 Hazelhurtsin sisäoppilaitokseen, jossa hänen veljensäkin oli. Vuonna 1926 hän siirtyi Sherbornen sisäoppilaitokseen Dorsetiin. Hänen ensimmäisen lukukautensa alkamispäivä sattui samalle päivälle yleislakon kanssa, ja innoissaan ensimmäisestä koulupäivästä hän pyöräili yli sata kilometriä Southamptonista koululle pysähtyen välillä yöksi majataloon. Paikallinen lehdistö noteerasi hänen saavutuksensa.

Turingin kiinnostus luonnontieteisiin ei synnyttänyt häntä kohtaan arvostusta Sherbournen opettajissa ja kuraattoreissa, joiden määritelmä opetuksesta kallistui enemmänkin humanistisiin aloihin kuin luonnontutkimukseen. Hän menestyi huonosti kouluaineissa, mutta jatkoi kykyjensä osoittamista rakastamiensa opintojen parissa ratkaisten (ikäisekseen) edistyneitä ongelmia vuonna 1927 ilman peruslaskuopin opiskelua.

Turing meni opiskelemaan matematiikka Cambridgren King Collegeen 1931. Vuonna 1935 hänestä tuli Collegen Fellow.

Saavutukset

Vuonna 1936 Turing julkaisi artikkelinsa "On Computable Numbers, with an application to the Entscheidungsproblem", jossa esitti vastauksen Gödelin epätäydellisyyslauseeseen ja Hilbertin Entscheidungsproblemiin. Artikkelissa Turing esitteli myöhemmin Turingin koneena tunnetun laskennan mallin. Koska kysymystä universaalikoneen pysähtymisestä ei pystytä ratkaisemaan Turingin koneella, on vastaus Entscheidungsproblemiin kieltävä. Emil Post ja Alonzo Church olivat kuitenkin päätyneet samaan vastaukseen jo aiemmin. Turingin artikkeli ei herättänyt aikoinaan suurempaa huomiota matemaattisen logiikan kentän ulkopuolella.

Churchin kutsusta hän kuitenkin pääsi vuosiksi 1937–1938 Princetowniin.

Toisen maailmansodan aikana Turing työskenteli kryptoanalyysin parissa ja johti Britannian laivaston Enigmaa tutkivaa osastoa. Se rakensi Bombe-nimisiä laitteita, joilla analysoitiin Enigman viesteistä tiettyjä kuvioita. Talven 1942–1943 hän vietti Yhdysvalloissa, jossa kiinnostui amerikkalaisten puheensalausprojektista ja siirtyi kryptoanalyysista kryptografiaan rakentamalla Delilah-nimisen puheensalauslaitteen. Sodan päätyttyä hän teki kesällä 1945 tiedustelumatkan Saksaan.

Syksyllä 1945 hän siirtyi National Physical Laboratoryyn, jossa oli suunnittelemassa universaalia tietokonetta nimeltä Analytical Computing Engine ja kirjoitti ohjelmia sille. Turing oli vastuussa jostain ACE:n erikoisuuksista, kuten akustinen muisti, eikä tietokone valmistunut ennen kuin 1950 karsittuna.

Vuodet 1947–1948 Turing vietti Cambridgessa ja siirtyi sen jälkeen Manchesteriin, jossa oli 1948–1952 Government Code and Cypher School konsulttina. Ensimmäinen universaali tietokone valmistui Turingin johdolla 21. kesäkuuta 1948.

Hän oli miettinyt älykästä konetta ja koneoppimista jo sodan aikana ja julkaisi 1950 artikkelin "Computing Machinery and Intelligence", jossa esiteltiin Turingin testinä tunnettu koe.

Myöhemmin hän kiinnostui luonnosta ja julkaisi 1952 artikkelin "The Chemical Basis of Morphogenesis", joka selitti reaktio-diffuusiokaavoilla luonnossa esiintyvää symmetrian murtumista.

Saavutuksistaan Turing palkittiin 1946 Brittiläisen imperiumin ritarikunnan komentajan (OBE) arvolla. Hänestä tuli 1951 Royal Societyn jäsen.

Yksityiselämässään Turing oli homoseksuaali, eikä mennyt edes kulissiavioliittoon. Vuonna 1952 hän ilmoitti poliisille murtovarkaudesta, ja jäi kiinni homoseksuaalisuudesta. Hänet tuomittiin 31. maaliskuuta 1952 "törkeästä epäsiveellisestä teosta Arnold Murrayn kanssa, joka myös on mies." Hänet tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeuteen ja "organo-terapiseen käsittelyyn", joka tarkoitti kemiallista kastraatiota. Tapaus oli tietysti julkinen skandaali, ja Turing menetti turvallisuusluokituksensa ja työnsä GC&CS:ssä

Turing teki ilmeisesti itsemurhan 7. kesäkuuta 1954. Hän ei jättänyt jäähyväiskirjettä, mutta talosta löytyi syanidipulloja ja vuoteen vierestä puoliksi syöty omena. Hänen teoreettista biologiaa käsittelevät työnsä jäivät kesken. Turingin ruumis tuhkattiin ja tuhkat siroteltiin merkitsemättömään paikkaan.

Katso myös

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Alan Turing.

Kirjallisuutta

  • Hodges, Andrew: Alan Turing, arvoitus. (Alkuteos: Alan Turing: The Enigma, 1992.) Suomentanut Kimmo Pietiläinen. Helsinki: Terra Cognita, 2000. ISBN 952-5202-14-3.

Aiheesta muualla

Malline:Link GA

Malline:Link FA