Ero sivun ”Toyotomi Hideyoshi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
VolkovBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: vi:Toyotomi Hideyoshi
OKBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 39: Rivi 39:
[[sk:Hidejoši Tojotomi]]
[[sk:Hidejoši Tojotomi]]
[[sv:Toyotomi Hideyoshi]]
[[sv:Toyotomi Hideyoshi]]
[[th:โทโยโทมิ ฮิเดโยชิ]]
[[vi:Toyotomi Hideyoshi]]
[[vi:Toyotomi Hideyoshi]]
[[uk:Тойотомі Хідейосі]]
[[uk:Тойотомі Хідейосі]]

Versio 25. toukokuuta 2008 kello 12.36

Tsukioka Yoshitoshin kuvassa Toyotomi Hideyoshi johtaa pientä ryhmää hyökkäyksessä Inaban linnaan (teos vuodelta 1885).

Toyotomi Hideyoshi (jap. 豊臣秀吉, 153618. syyskuuta 1598), oli Japanin sotilasdiktaattori vv. 15911598. Hän ei kuitenkaan ottanut shōgunin arvonimeä, vaan tyytyi titteliin kampaku (korkein kansleri).

Hideyoshi aloitti uransa tavallisena jalkaväensotilaana, mutta kohosi lopulta menestyksekkään sotapäällikön Oda Nobunagan parhaaksi sotilaaksi. Nobunaga pyrki yhdistämään Japanin kukistamalla riitelevät daimiot, mutta menehtyi näiden yllättäessä hänet eräässä temppelissä v. 1582.

Onnekkaan sattuman kautta Hideyoshi sai ensimmäisenä tiedon Nobunagan kuolemasta. Hän solmi heti rauhan senhetkisen vastustajansa Mori-klaanin kanssa ja hyökkäsi Nobunagan kuoleman aiheuttaneen Akechi Mitsuhiden kimppuun murskaten tämän joukot. Tämän jälkeen Hideyoshi otti entiset Nobunagan joukot komentoonsa syrjäyttäen asetoverinsa ja Nobunagan pojat. Nobunagan taistelutoveri Shibata Katsuie nousi vuonna 1583 avoimeen vastarintaan Hideyoshia vastaan, mutta kukistui ja teki seppukun.

Vuoteen 1584 mennessä Hideyoshilla oli hallussaan kaikki ne alueet, jotka Nobunaga oli aiemmin vallannut. Tällöin hän ryhtyi alistamaan loppua maasta kukistaen daimiot yksi kerrallaan. Vuoteen 1591 mennessä koko Japani oli yhdistetty, ja Hideyoshilla oli komennuksessaan liki 250 000 samurain armeija. Näin hänestä tuli maan tosiasiallinen johtaja, ja keisari antoi hänelle aristokraattisen sukunimen Toyotomi (samurailuokkaan alun perin kuulumattomana hänellä ei ollut ollut sukunimeä).

Hideyoshi vakiinnutti yhteiskuntaluokkien rajat ja takavarikoi aseita kaikilta, jotka eivät kuuluneet samurailuokkaan. Hän otti kaiken maan hallintaansa ja luovutti sitä myöhemmin takaisin daimioille saatuaan näiltä uskollisuuden valan. Valtakautensa aikana Hideyoshi ryhtyi epäonnistuneeseen Korean valtaukseen tarkoituksenaan jatkaa se käsittämään myös Kiina ja Intia. Suuruudenhullusta hankkeesta luovuttiin vasta hänen kuoltuaan v. 1598.

Malline:Link FA