Ero sivun ”Palapeli” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
VolkovBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: lb:Puzzle
JAnDbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: hu:Kirakós játék
Rivi 38: Rivi 38:
[[lb:Puzzle]]
[[lb:Puzzle]]
[[lt:Dėlionė]]
[[lt:Dėlionė]]
[[hu:Kirakós játék]]
[[nl:Legpuzzel]]
[[nl:Legpuzzel]]
[[ja:ジグソーパズル]]
[[ja:ジグソーパズル]]

Versio 20. toukokuuta 2008 kello 15.07

Tiedosto:Bommel puzzel.jpg
Koottu lasten palapeli

Palapeli on peli, jossa tarkoituksena on koota palasiin hajotettu kuva tai muoto kokonaisuudeksi. Tavallisesti palapelin palat ovat pieniä ja toisiinsa yhteensopivia. Kussakin palassa on pieni osa lopullisesta kuvasta: palapelin kokoaja päättelee sen ja muodon perusteella palan sijainnin palapelissä. Valmis palapeli muodostaa täydellisen ja tavallisesti yhtenäisen kuvan.

Perinteinen palapeli valmistetaan maalaamalla jokin kuva tasaiselle alustalle ja leikkaamalla se palasiksi. Kunnia ensimmäisen palapelin valmistuksesta annetaan yleensä John Spilsburylle, lontoolaiselle kartantekijälle, joka valmisti palapelin noin vuonna 1760. Varhaiset palapelit valmistettiin puusta, nykyään useimmiten pahvista. Ennen leikkausta pahville liimataan suurennettu valokuva tai muu kaksiulotteinen kuva. Tavallisimmin palapelin kuvat esittävät maisemia tai rakennuksia.

Muunnelmia

Palapelin vaikeusastetta nostetaan palojen lukumäärää lisäämällä. Tavallisissa palapeleissä on 500, 750 tai tuhat palaa; suurin kaupallisesti saatavilla oleva palapeli on tällä hetkellä 24 000 palan kokoinen. Tuhannen palan palapelit koostuvat useimmiten 38x27 palasta, mikä tekee yhteensä 1 026 palaa. Lasten palapelien palojen lukumäärä vaihtelee tavallisimmin kymmenestä sataan.

Palapeli voi olla kaksipuolinen, mikä nostaa vaikeustasoa, koska kokoaja ei voi tietää kummin päin palat tulevat valmiiseen kuvaan. Viime aikoina ovat yleistyneet myös kolmiulotteiset palapelit. Ne on usein koottava tietyssä järjestyksessä, koska jotkut palat eivät enää sovi paikoilleen mikäli toisia on kiinnitetty liikaa.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta palapeli.