Ero sivun ”North Tyneside” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 563 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
kolme suurinta en-wikin pääartikkelien avulla
(Ak: Uusi sivu: '''North Tyneside''' on osa Newcastle upon Tynen taajama-aluetta, mutta hallinnollisesti itsenäinen kunta. Siihen kuuluu kolme suurempaa keskusta: Wallsend, Whitley Bay ja North ...)
 
(kolme suurinta en-wikin pääartikkelien avulla)
'''North Tyneside''' on osa [[Newcastle upon Tyne]]n taajama-aluetta, mutta hallinnollisesti itsenäinen kunta. Siihen kuuluu kolme suurempaa keskusta: Wallsend, Whitley Bay ja North Shields, sekä yksitoistapyksitoista pienempää paikkaa: Annitsford, Backworth, Benton, Cullercoats, Forest Hall, Killingworth, Monkseaton, New York, Seaton Burn, Shiremoor ja Tynemouth.
, Benton, Cullercoats, Forest Hall, Killingworth, Monkseaton, New York, Seaton Burn, Shiremoor
ja Tynemouth.
North Tyneside sijaitsee Tyne-joen pohjoisrannalla varsinaisen Newcastlen itäpuolella. Lännessä se rajoittuu mereen, pohjoisessa [[Northumberland]]iin. Se on rakennettu hiilikaivosalueella, ja siellä oon perinteisesti ollut raskasta teollisuutta. Rakennemuutoksen myötä aluetta riivaa keskimääräistä pahempi työttömyys.
* [[George Stephenson]]in rautatiemuseo
* Tynemouthin linna ja luostari
LIsäksi rantapaikat, kuten Whitley Bay, ovat olleet englantilaisten suosimia lomakohteita ennen ulkomaanmatkailun yleistymistä.
 
== Whitley Bay ==
Whitley Bay on 35 000 asukkaan alue Pohjanmeren rannalla. Kaupungin pitkä hiekkaranta kaartuu St Maryn majakkasaarelta Cullercoatsin lahdelle. Se oli aikoinaan Koillis-Englannin ja Skotlannin asukkaiden suosima lomakohde 1980-luvulle asti. Nykyisin polttariporukat ovat tyypillisiä Whitley Bayn matkailijoita. Kuuluisa huvipuisto ''Spanish City'' on remontissa; sen sijaan kiertävä tivoli asettuu alueelle koulujen loma-aikoina. Jäähalli oli alueen paras konserttipaikka ennen [[Metro Radio Arena]]n valmistumista.
 
== Wallsend ==
Wallsend, muurinpää, on alue Newcastlen ja North Tynesiden rajoilla, lähellä jokivartta. Sitä palvelee kolme metroasemaa: Wallsend, Hadrian road ja Howdon. Segedunumin roomalainen linnoitus sijaitsi Wallsendissä. Alueen varhainen teollisuus perustui hiilikaivoksiin ja joen läheisyyteen. Wallsendissä oli seitemän hiilikaivosta, joita louhittiin 1778-1935. Telakoilta valmistui sotalaivoja, jäänsärkijöitä ja nopeita Atlantin ylittäjiä kuten [[RMS Mauretania]] - aikoinaan maailman suurin ja nopein laiva.
 
== North Shields ==
North Shields sijaitsee jokisuun pohjoispuolella; Tynemouthin pikkupaikka on vielä siitä merelle päin. North Shieldsin suuria työllistäjiä olivat aikoinaan hiilikaivokset, kalastus ja telakat. Niiden tilalle ovat tulleet yrityspuistot ja teollisuuslaitokset, joissa toimii mm [[Atmel]]in elektroniikkatehdas ja Orangen puhelinpalvelu. Ohukaisen ja Paksukaisen [[Stan Laurel]] oli kotoisin North Shieldistä, ja hänelle on pystytetty alueelle patsas.
 
{{tynkä/UK}}

Navigointivalikko