Ero sivun ”Hanka-antilooppi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
127 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
nippelitietoa en.wikistä
p (Botti muokkasi: pl:Widłoróg)
(nippelitietoa en.wikistä)
 
'''Hanka-antilooppi''' (''Antilocapra americana'') on nykyään heimonsa ainoa edustaja. Muinoin eli Amerikassa useita lajeja, kuitenkin jo [[tertiäärikausi|tertiäärikaudella]] ja sitä seuraavalla [[kvartäärikausi|kvartäärikaudella]] alkoivat hanka-antilooppilajit kuolla sukupuuttoon. Niiden ei ilmeisesti ole onnistunut sopeutua [[ilmastonmuutos|ilmastonmuutoksiin]] tai ne eivät ole kestäneet kilpailua kehityskykyisten [[nautaeläin]]ten kanssa.
 
Hanka-antiloopit eivät nimestään huolimatta ole [[antilooppi|antilooppeja]], vaan niiden lähin sukulainen on [[kirahvi]].
 
Nykyään hanka-antilooppia pidetään elävänä fossiilina. Menneinä aikoina ts. ennen valkoihoisten saapumista [[Amerikka]]an nämä eläimet elivät laajalla alueella Pohjois-Amerikan länsiosista ja Etelä-[[Kanada]]sta Keski-[[Meksiko]]on. Pohjois-Amerikan länsiosan asuttamisen yhteydessä lajin kanta on pudonnut huomattavasti, ja sen elinalue on kaventunut. Suojelutoimien ansiosta hanka-antiloopin tilanne on hieman parantunut. Nykyään hanka-antiloopin elinalue käsittää [[Saskatchewan]]in eteläosan ja [[Alberta]]n Kanadassa sekä Yhdysvaltain länsiosissa Preeriatasankojen alueen ([[Great Plains]]) ja etelään Meksikon [[Hidalgo]]on, [[Kalifornian niemimaa]]lle ja Länsi-[[Sonora]]an.
343

muokkausta

Navigointivalikko