Ero sivun ”George Stephenson” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 639 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
[[Image:George_Stephenson.jpg|thumb|George Stephenson]]
'''George Stephenson''' ([[9. kesäkuuta]] [[1781]] [[Wylam]], [[Northumberland]], [[Englanti]] – [[12. elokuuta]] [[1848]] [[Chesterfield]], [[Derbyshire]], [[Englanti]]) oli [[englanti]]lainen koneinsinööri, joka suunnitteli kuuluisan ja historiallisesti tärkeän ''[[The Rocket (veturi)|Rocket]]'' -höyryveturin. Hänet tunnetaan myös "Rautateiden isänä".
 
Stephenson syntyi Wylamissa lähellä[[Newcastle upon Tyne]]ä köyhään perheeseen. Hän meni nuorena kaivoksille konemieheksi töihin, mutta opiskeli samaan aikaan iltakoulussa lukemista, kirjoittamista ja laskentoa. Vuonna 1811 hän korjasi Killingworthin kaivoksen pumppulaitteiston, ja tästä saamansa maineen turvin nousi lähiseudun kaivosten koneasiantuntijaksi. Hänen erityisalakseen tulivat kaivosten höyrykoneet.
 
Vuonna 1818 Stephenson kehitti kaivoskäyttööbn turvalampun samaan aikaan kun keksijä Sir Humphrey Davy kehitti omansa. Toiminstaperiaate oli samanlainen mutta rakenne erilainen. Davy ei uskonut, etät kouluttamaton mies keksisi jotain niin hienoa, ja syytti Stephensonia idean varastamisesta.
 
Stephensonin lamppumalli levisi Koillis-Englantiin, Davyn lamppu muualle.
 
Ensimmäiset höyryveturit, lokomotiivit, oli julkistettu 1804. Vuonna 1814 Stephenson suunnitteli omansa. Kaiken kaikkiaan Stephenson rakensi Killingworthissa 16 veturia. Kaivosveturit olivat liian raskaita kulkemaan puuraiteilla, ja valurautaiset raiteet olivat hauraita. Stephenson paransi raiteiden suunnittelua.
 
Stephenson pääsi osallistumaan [[Stockton]]in ja [[Darlington]]in välisen junaradan suunnitteluun. Hän huomasi, että vähäisetkin ylä- ja alamäet hidastivat junia suuresti. Siksi seuraavissa ratahankkeissa [[Manchester]]in ja [[Liverpool]]in seuduilla Stephenson panosti radan vaakasuoruuteen ja rakensi kaarisiltoja ja kallioleikkauksia.
 
== Aiheesta muualla ==
*[http://www.cottontimes.co.uk/stephensono.htm Cotton times] elämäkerta
*[http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/RAstephensonG.htm Spartacus]
 
{{Commons|George Stephenson}}

Navigointivalikko