Ero sivun ”Parlophone” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti lisäsi: no:Parlophone
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ga:Parlophone
Rivi 19: Rivi 19:
[[es:Parlophone]]
[[es:Parlophone]]
[[fr:Parlophone]]
[[fr:Parlophone]]
[[ga:Parlophone]]
[[it:Parlophone]]
[[it:Parlophone]]
[[hu:Parlophone]]
[[hu:Parlophone]]

Versio 8. toukokuuta 2008 kello 18.58

Parlophone-merkillä julkaistu The Beatles -albumi Please Please Me.

Parlophone on Carl Lindström A.G.:n Saksassa vuonna 1896 perustama levymerkki. Sen tavaramerkki muistuttaa punnanmerkkiä, mutta on itse asiassa saksalainen L (kuten Lindström). Parlophone tuli Columbia Graphophone Companyn alaisuuteen vuonna 1927. Vuonna 1931 Columbia ja Gramophone Company yhdistyivät Electric & Musical Industries Ltd:ksi (EMI).

EMI:n alaisuudessa Parlophone säilyi jazz-merkkinä, kuten se oli ollut jo Columbian aikana. Myöhemmin merkillä julkaistiin myös erikoisäänitteitä kuten puhelevyjä ja komediaa. 1955 Parlophonen johtajaksi yleni George Martin, joka vuonna 1962 otti merkin artistiksi nousevan liverpoolilaisen popyhtyeen, The Beatlesin. Se yhdessä muiden Brian Epsteinin manageroimien artistien kuten Cilla Black, Billy J. Kramer ja The Fourmost kanssa, Parlophone nousi yhdeksi tunnetuimmista levymerkeistä maailmassa. Martinin siirryttyä itsenäiseksi tuottajaksi vuonna 1965 Parlophone sulautettiin EMI:n Gramophone Company -yksikköön.

Beatlesin ansiosta Parlophone-nimellä julkaistiin sekä myydyin isobritannialainen single ("She Loves You", vuoteen 1977) että albumi Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Vuonna 1964 merkillä julkaistiin seitsemän Britannian singlelistan ykköstä. Parlophone on yhä EMI:n johtava levymerkki.

Aiheesta muualla