Ero sivun ”Maanpuolustuskoulutusyhdistys” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p typo
→‎Organisaatio: poistettu pohjanmaan rannikko k-pmppn kuvauksesta
Rivi 17: Rivi 17:
* [[Kainuun maakunta|Kainuu]]n maanpuolustuspiiri
* [[Kainuun maakunta|Kainuu]]n maanpuolustuspiiri
* [[Kanta-Hämeen maakunta|Kanta-Häme]]en maanpuolustuspiiri
* [[Kanta-Hämeen maakunta|Kanta-Häme]]en maanpuolustuspiiri
* Keski-Pohjanmaan maanpuolustuspiiri (alueena [[Keski-Pohjanmaan maakunta|Keski-Pohjanmaa]] sekä Pohjois-Pohjanmaalta [[Alavieska]], [[Haapajärvi]], [[Kalajoki]], [[Nivala]], [[Pyhäjärvi]], [[Reisjärvi]], [[Sievi]] ja [[Ylivieska]], Merenkurkun rannikon Pohjanmaalta [[Pietarsaaren seutukunta]] ja Etelä-Pohjanmaalta [[Evijärvi]])
* Keski-Pohjanmaan maanpuolustuspiiri (alueena [[Keski-Pohjanmaan maakunta|Keski-Pohjanmaa]] sekä Pohjois-Pohjanmaalta [[Alavieska]], [[Haapajärvi]], [[Kalajoki]], [[Nivala]], [[Pyhäjärvi]], [[Reisjärvi]], [[Sievi]] ja [[Ylivieska]], [[Pietarsaaren seutukunta]] ja Etelä-Pohjanmaalta [[Evijärvi]])
* [[Keski-Suomen maakunta|Keski-Suomen]] maanpuolustuspiiri
* [[Keski-Suomen maakunta|Keski-Suomen]] maanpuolustuspiiri
* [[Kymenlaakson maakunta|Kymenlaakso]]n maanpuolustuspiiri
* [[Kymenlaakson maakunta|Kymenlaakso]]n maanpuolustuspiiri

Versio 7. toukokuuta 2008 kello 13.25

Maanpuolustuskoulutus-
yhdistyksen tunnus

Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK), on suomalainen julkisoikeudellinen yhdistys, joka toimii valtakunnallisena vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen yhteistyöjärjestönä.[1] Yhdistyksen jäseniä ovat Kadettikunta, Maanpuolustuskiltojen liitto, Maanpuolustusnaisten Liitto, Naisten Valmiusliitto, Reserviläisliitto, Reserviläisurheiluliitto, Sininen Reservi, Sotilaskotiliitto, Suomen Rauhanturvaajaliitto ja Suomen Reserviupseeriliitto.[2] Määräysvaltaa yhdistyksessä käyttää valtioneuvosto, joka nimittää yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan sekä enemmistön hallituksen jäsenistä. Henkilöjäseniä yhdistyksellä ei ole.[3] Vuoden 2007 loppuun saakka MPK:n tehtäviä hoiti tavallinen rekisteröity yhdistys Maanpuolustuskoulutus ry, joka muuttui julkisoikeudelliseksi Maanpuolustuskoulutusyhdistykseksi, kun laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta (556/2007) astui voimaan.

MPK:n tarkoituksena on tuottaa sotilaallista maanpuolustuskoulutusta, sekä muuta varautumis- ja johtamiskoulutusta viranomaisten tarpeiden ja tilausten mukaisesti. Koulutus järjestetään paikallisesti alueellisissa maanpuolustuspiireissä sekä valtakunnallisissa Ilma- ja Meripuolustuspiireissä ja niiden paikallisosastoissa.

Organisaatio

Yhdistyksen toimintaa johtaa toiminnanjohtaja apunaan johtoryhmä sekä keskustoimiston henkilökunta. Koulutuksesta vastaavat maanpuolustuspiirit, sekä valtakunnalliset meri- ja ilmapuolustuspiirit. Maanpuolustuspiirejä johtavat piiripäälliköt apunaan johtoryhmä, sekä piiritoimiston henkilökunta. Maanpuolustuspiirien alueet vastaavat puolustusvoimien aluetoimistojen ja pääpiirteissään siviilihallinnon maakuntien alueita. Valtakunnalliset Ilma- ja Peripuolustuspiirit on puolestaan jaettu koulutusalueisiin, joita johtavat aluepäälliköt apunaan johtoryhmä sekä paikallisosastojen avainhenkilöstö.

Maanpuolustuspiirit Ilmapuolustuspiiriä lukuun ottamatta on jaettu paikallisesti (kunnat) toimiviin paikallisosastoihin, jotka omalta osaltaan piiritoimiston ohjeistamana huolehtivat oman alueensa kurssien järjestämisestä. Paikallisosastoja johtaa paikallisosaston päällikkö apunaan johtoryhmä sekä paikallisosaston varapäällikkö ja vääpeli. Meripuolustuspiirin paikallisosastojen toiminta-alue ei rajoitu yksittäisten kuntien alueelle, vaan ne kattavat yhdessä koko Suomen rannikkoalueen.

Maanpuolustuspiirit ovat

Lisäksi on kaksi valtakunnallista piiriä:

Kurssitoiminta

Yhdistys tarjoaa maanlaajuisesti monenlaisia kursseja. Kurssitoiminta jakaantuu neljään osa-alueeseen:

  • turvallisuuskoulutus
  • varautumiskoulutus
  • sotilaallinen koulutus
  • johtaja- ja kouluttajakoulutus

Kursseista noin puolet on siviileille ja siviiliorganisaatioille suunnattua turvallisuus- ja varautumiskoulutusta. Näille kursseille voi osallistua kuka hyvänsä 15 vuotta täyttänyt. Näiden kurssien aiheina ovat lähinnä ensiapu, maastossa selviytyminen, pelastuspalvelu, siviilihallinnon kriisiajan tehtävät sekä Puolustusvoimien tukitoiminnot. Sotilaalliset kurssit on suunnattu 18 vuotta täyttäneille Suomen kansalaisille. Osalle sotilaallisista kursseista voivat osallistua vain puolustusvoimien reserviläiset.

Osa kursseista on suunnattu kaikille kiinnostuneille. myös siviileille ja niiden aiheina on mm. ensiapua, pelastuspalvelua, erilaisiin Puolustusvoimien tukitoimintoihin kouluttautumista, mutta osa kursseista on sotilaallisia kursseja, joihin osallistuminen edellyttää suoritettua varusmiespalvelusta. Tämän lisäksi MPK tuottaa muuta varautumis- ja johtamiskoulutusta viranomaisten tarpeiden ja tilausten mukaisesti.

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen järjestämistä sotilaallisista kursseista Puolustusvoimat myöntää korvaavia kertausharjoitusvuorokausia, mikäli koulutusta on 8h kurssivuorokautta kohden. Korvaavat kertausharjoitusvuorokaudet rinnastetaan Puolustusvoimien kertausharjoitusvuorokausiin sodanajan sijoitusta ja ylennyksiä harkittaessa. Ylennyksiä harkittaessa kurssivuorokausia rinnastetaan kertausharjoitusvuorokausiin enintään 25 kappaletta. [4] Puolustusvoimien maakuntajoukkojen koulutus perustuu osittain MPK:n tarjoamaan koulutustarjontaan. Sen sijaan organisaationa maakuntajoukot ovat osa puolustusvoimien reserviä ja normaaleja sotilasläänien alaisia sodan ajan joukkoja.

Lähteet

  1. Laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta 556/2007). 6 §. Viitattu 28.1.2008
  2. Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen jäsenet Maanpuolustuskoulutusyhdistys. Viitattu 28.1.2008.
  3. Laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta 556/2007). 8–9 §. Viitattu 28.1.2008
  4. Suomalainen reserviupseeri. Suomen reserviupseeriliitto. Viitattu 2.10.2007.

Aiheesta muualla