Ero sivun ”Kardašovin asteikko” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
energiantuoton saavuttaminen
laajennukset, tynkämallineen poisto
Rivi 33: Rivi 33:


<b>Tyypin III saavuttaminen</b> on mahdollista samoilla keinoilla kuin tyypin II, mutta suuremmassa mittakaavassa, esimerkiksi rakentamalla Dysonin pallo galaksin jokaisen tähden ympärille.
<b>Tyypin III saavuttaminen</b> on mahdollista samoilla keinoilla kuin tyypin II, mutta suuremmassa mittakaavassa, esimerkiksi rakentamalla Dysonin pallo galaksin jokaisen tähden ympärille.

== Laajennukset alkuperäiseen skaalaan ==
Alkuperäisessä skaalassa ei ollut alle tyypin I sivilisaatioita. Ihmiskunta ei ole vielä saavuttanut tyyppiä I vaan on tasolla 0,7. Alle luokkaa I voidaan myös kutsua tyyppi 0:ksi.

Zoltan Galantai lisäsi skaalaan tyypin IV joka pystyy käyttämään hyödykseen koko näkyvän [[Maailmankaikkeus|maailmankaikkeuden]] energiaa; arvioiden mukaan noin 10<sup>45</sup> wattia. <ref name=Galantai>[http://contactincontext.org/cic/v2i2/farewell.htm] Zoltan Galantai: ''After Kardashev: Farewell to super civilizations''</ref> Milan Ćirković esitti ajatuksen, että tyyppi IV kuvaisi sivilisaatiota, joka käytti hyväkseen [[superjoukko]]nsa energiaa. Oma [[Neitsyen superjoukko]]mme tuottaa arviolta 10<sup>42</sup> W.

[[Carl Sagan]] esitti ajatuksen, että sivilisaation kehittyneisyyttä mitattaisiin käytössä olevan energian lisäksi käytössä olevan [[informaatio]]n perusteella. Tämä skaala perustuu kirjaimiin: A merkitsee 10<sup>6</sup> uniikkia [[bitti]]ä informaatiota. Jokainen kirjain ylöspäin nostaa informaation määrää yhdellä suuruusluokalla. Skaalan viimeinen kirjain Z tarkoittaisi tällöin 10<sup>31</sup> bittiä. Vuoden 1973 ihmiskunta oli noin tasolla 0,7H ja sillä oli käytössään 10<sup>13</sup> bittiä informaatiota. Informaatio- ja energiaskaalat ovat toisistaan riippumattomia, joten informaatioluokan Z sivilisaation ei välttämättä tarvitse olla tyyppiä III. <ref name=Sagan>[http://books.google.com/books/cambridge?id=lL57o9YB0mAC&pg=PA156&sig=jb28BQKb9M7yxd_FqHM6xRkxxog#PPP1,M1] Carl Sagan: ''Cosmic connection: An extraterrestrial perspective''</ref>


== Lähteet ==
== Lähteet ==
{{reflist}}
{{reflist}}

{{Tynkä/Yhteiskunta}}


[[Luokka:Yhteiskuntatiede]]
[[Luokka:Yhteiskuntatiede]]

Versio 4. toukokuuta 2008 kello 15.02

Kardašovin skaala on venäläisen astronomin Nikolai Kardašovin (s. 1932) ehdottama metodi sen arviointiin, kuinka teknologisesti kehittynyt sivilisaatio on. Skaala perustuu sivilisaation energiankulutukseen ja sen levittäytyneisyyteen avaruuteen. Ihmiskunta sijoittuu nykyään luokkaan 0,7. Skaalassa on kolme kategoriaa:

  • Tyyppi I: sivilisaatio, joka pystyy hallitsemaan yhden planeetan energiaa
  • Tyyppi II: sivilisaatio, joka pystyy hallitsemaan yhden tähden energiaa
  • Tyyppi III: sivilisaatio, joka pystyy hallitsemaan yhden galaksin energiaa

Energiankulutus

Energiankulutus mitataan seuraavassa tehona, jonka yksikkö on watti. Yksi watti tarkoittaa yhden joulen kulutusta sekunnissa.

  • Tyypin I sivilisaatio hallitsee planeettansa energiaa, eli noin 1016 tai 1017 W [1]. Maapallolla saavutettavissa on 174 PW (petawattia, tuhatta biljoonaa wattia, katso Maan energiatalous). Kardašovin alkuperäinen arvo on 4 TW (terawattia, biljoonaa wattia).
  • Tyypin II sivilisaatio hallitsee tähden energiaa eli noin 4  × 1026 W [1]. Oman Aurinkomme teho on noin 3,6  × 1026 W. Kardašovin alkuperäinen arvo on myös 4  × 1026.
  • Tyypin III sivilisaatio hallitsee galaksin energiaa. Energian määrä vaihtelee suuresti galaksin kokoon nähden. Linnunradan teho on noin 4  × 1037 W [1]. Kardašovin arvo on sama.

Energiansaanti

Kardašovin skaala ei määrittele, miten sivilisaatio voi tuottaa tarvitsemansa energian.

Tyypin I saavuttaminen:

  • Fuusiovoiman käyttö suuressa mittakaavassa. Fuusiovoima on varsin uusi tutkimuksen kohde. Ensimmäisten fuusioreaktorien kaupallinen käyttöönotto on arvioitu tapahtuvan 2050-luvulla.
  • Energiantuotto antimaterialla ei ole mahdollista järkevässä mittakaavassa nykyisellä teknologialla. Mikäli sivilisaatio pystyisi tuottamaan suuria määriä antimateriaa halvalla, sen mahdollistama energiantuotto olisi usean suuruusluokan suurempi kuin nykyinen. Kun kilogramma materiaa ja antimateriaa kohtaavat, vapautuu 1,8  × 1017 J (180 petajoulea), energia, joka vapautuu noin 45 megatonnin ydinaseen räjähtäessä.
Dysonin pallo

Tyypin II saavuttaminen:

  • Dysonin pallo tai vastaava rakennelma, eli tähden ympäröiminen kokonaan tai osittain aurinkokennoilla.

Tyypin III saavuttaminen on mahdollista samoilla keinoilla kuin tyypin II, mutta suuremmassa mittakaavassa, esimerkiksi rakentamalla Dysonin pallo galaksin jokaisen tähden ympärille.

Laajennukset alkuperäiseen skaalaan

Alkuperäisessä skaalassa ei ollut alle tyypin I sivilisaatioita. Ihmiskunta ei ole vielä saavuttanut tyyppiä I vaan on tasolla 0,7. Alle luokkaa I voidaan myös kutsua tyyppi 0:ksi.

Zoltan Galantai lisäsi skaalaan tyypin IV joka pystyy käyttämään hyödykseen koko näkyvän maailmankaikkeuden energiaa; arvioiden mukaan noin 1045 wattia. [3] Milan Ćirković esitti ajatuksen, että tyyppi IV kuvaisi sivilisaatiota, joka käytti hyväkseen superjoukkonsa energiaa. Oma Neitsyen superjoukkomme tuottaa arviolta 1042 W.

Carl Sagan esitti ajatuksen, että sivilisaation kehittyneisyyttä mitattaisiin käytössä olevan energian lisäksi käytössä olevan informaation perusteella. Tämä skaala perustuu kirjaimiin: A merkitsee 106 uniikkia bittiä informaatiota. Jokainen kirjain ylöspäin nostaa informaation määrää yhdellä suuruusluokalla. Skaalan viimeinen kirjain Z tarkoittaisi tällöin 1031 bittiä. Vuoden 1973 ihmiskunta oli noin tasolla 0,7H ja sillä oli käytössään 1013 bittiä informaatiota. Informaatio- ja energiaskaalat ovat toisistaan riippumattomia, joten informaatioluokan Z sivilisaation ei välttämättä tarvitse olla tyyppiä III. [4]

Lähteet

  1. a b c [1] Guillermo A. Lemarchand: Detectability of Extraterrestrial Technological Activities
  2. [2] NASA: New energy source taps power from black hole spin
  3. [3] Zoltan Galantai: After Kardashev: Farewell to super civilizations
  4. [4] Carl Sagan: Cosmic connection: An extraterrestrial perspective