Ero sivun ”Alfons Mucha” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
DorganBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: is:Alfons Mucha
p Botti lisäsi: sl:Alfons Maria Mucha
Rivi 43: Rivi 43:
[[ru:Муха, Альфонс Мариа]]
[[ru:Муха, Альфонс Мариа]]
[[sk:Alfons Mucha]]
[[sk:Alfons Mucha]]
[[sl:Alfons Maria Mucha]]
[[sr:Алфонс Муха]]
[[sr:Алфонс Муха]]
[[sv:Alfons Mucha]]
[[sv:Alfons Mucha]]

Versio 30. huhtikuuta 2008 kello 03.18

Alfons Mucha
Muchan maalaus Maude Adamsista.

Alfons Maria Mucha Cs-Alfons Mucha.ogg kuuntele ääntämys (ohje), joskus myös Alphonse Mucha (24. heinäkuuta 1860, Ivančice, Itävallan keisarikunta14. heinäkuuta 1939, Praha, Tšekkoslovakia) oli tšekkiläinen taidemaalari, julistetaiteilija, graafikko ja muotoilija. Häntä pidetään yhtenä art nouveau -taidesuunnan huomattavimmista edustajista. Muchan maalaukset, julisteet ja mainokset esittävät usein kauniita nuoria vähäpukeisia naisia kukkien ympäröiminä.

Elämä ja taide

Mucha syntyi nykyisen Tšekin alueella Ivančicen kaupungissa. Piirustus oli lapsesta asti hänen rakkain harrastuksensa. Hän hankki koulutuksensa osittain omatoimisesti, osittain Wienissä, ja työskenteli opintojensa ohessa maalaten muun muassa lavasteita, muotokuvia ja mainoksia. Hän pääsi kuitenkin lopulta opiskelemaan Müncheniin (18851887), kun eräs toimeksiantaja oli niin vaikuttunut hänen työstään että oli valmis tukemaan opintoja taloudellisesti.

Mucha muutti Pariisiin vuonna 1887 ja jatkoi siellä opintojaan. Hän elätti itsensä kuvittamalla mainoksia ja aikakauslehtiä. Sattumalta hän sai vuonna 1894 tehtäväkseen piirtää mainoksen Sarah Bernhardtille; tämä juliste teki Muchasta kuuluisan, ja hän sai paljon uusia tilauksia. Vuonna 1906 hän meni naimisiin Marie Chytilovan kanssa.

Mucha oleili Yhdysvalloissa vuodesta 1906 vuoteen 1910, palasi sitten synnyinmaahansa ja asettui Prahaan. Hänen kädenjälkensä näkyy useiden Prahan rakennusten koristelussa. Kun Tšekkoslovakiasta tuli ensimmäisen maailmansodan jälkeen itsenäinen valtio, Mucha piirsi maan uudet postimerkit ja setelit. Elämänsä loppuvuodet hän kulutti suuren, slaavilaisten historiaa kuvaavan maalaussarjan parissa, jota hän piti mestariteoksenaan. Slaavien eepos paljastettiin Prahassa vuonna 1928 ja on nykyään näytteillä Moravský Krumlov -linnassa lähellä Muchan synnyinpaikkakuntaa. Se koostuu kahdestakymmenestä monumentaalimaalauksesta, jossa Mucha kuvaa slaavien alkuperää, saavutuksia ja heidän päämääriään.

Mucha kuoli Prahassa 14. heinäkuuta 1939 ja hänet haudattiin Vyšehradin hautausmaalle. Hänen taidettaan oli jo alettu pitää vanhanaikaisena, mutta kiinnostus siihen heräsi uudelleen 1960-luvulla. Hänen tyyliään on imitoitu paljon, tosin harvoin yhtä taidokkain lopputuloksin kuin mitä Muchan omat työt ovat. Poika Jiří Mucha on kirjoittanut isästään paljon ja tehnyt hänen taidettaan tunnetuksi.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Alfons Mucha.