Ero sivun ”Italian avaruusjärjestö” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
PipepBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 31: Rivi 31:
[[en:Italian Space Agency]]
[[en:Italian Space Agency]]
[[es:Agencia Espacial Italiana]]
[[es:Agencia Espacial Italiana]]
[[fa:سازمان فضایی ایتالیا]]
[[fr:Agence spatiale italienne]]
[[fr:Agence spatiale italienne]]
[[it:Agenzia Spaziale Italiana]]
[[it:Agenzia Spaziale Italiana]]

Versio 29. huhtikuuta 2008 kello 22.59

Agenzia Spaziale Italiana (ASI) on Italian avaruusjärjestö. Se perustettiin vuonna 1988 ja sen päätoimipaikka on Rooma. Se toimii Koulutuksen, tutkimuksen ja teknologian ministeriön (enl. Ministry of the Universities and of Scientific and Technological Research) alaisuudessa.

Tehtävät

ASI koordinoi Italian valtion rahoittamaa osuutta maan avaruustoiminnasta. Se laatii Italialle avaruusohjelman. Se on kattanut kaikki avaruustoiminnan haarat.

ASIlla on omia tutkimuskeskuksia, mutta se toimii myös yhteistyössä italialaisten yliopistojen kanssa Consiglio Nazionale delle Ricerchen kautta.

Italian avaruustoiminta on EU-alueen kolmanneksi laajin Ranskan ja Saksan jälkeen. Italian avaruusteollisuuteen kuuluu Finmeccanica-konserniin kuuluva Alenia Spazio-yhtiö, joka kuuluu toisaalta ranskalaisjohtoiseen Alcatel Alenia Space-yhtiöön.

ASI on kehittänyt kansallisesti muutamia satelliitteja, esim. Sirio, Italsat, Sicral, Mita, Beppo-SAX ja Agile.

Tausta

Italian avaruushallinto sai alkunsa 1950-luvun lopussa, jolloin San Marco-tiedesatelliittiohjelma alkoi. Siihen kuului viisi satelliittia, jotka laukaistiin vuodesta 1964 alkaen Malindiin Kenian rannikolle rakennetulta laukaisuasemalta, joka oli entinen öljynporauslautta. Kantorakettina käytettiin yhdysvaltalaista Scout-rakettia. Italia oli kuitenkin Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen jälkeen kolmas maa, joka itse laukaisi oman satelliitinsa avaruuteen.

Vuonna 1977 Italia sai valmiiksi tietoliikennesatelliitti Sirion (lähetystaajuus 12-18 GHz). Consiglio Nazionale delle Ricerche koordinoi avaruustoimintaa. Italia oli perustajajäsenenä mukana ELDOssa, ESROssa ja 1970-luvulla ESAssa.

Franco Malerba oli vuonna 1992 Italian ensimmäinen astronautti. Myöhemmin tulivat Umberto Guidoni, Maurizio Cheli ja Roberto Vittori.

Johtaminen

Lentotekniikan professori Sergio Vetrella johti ASIa 2000-luvun alusta lokakuuhun 2006. Hän oli Berlusconin hallinnon nimittämä ja sivuun siirtyminen v. 2006 oli normaali toimenpide.

Asiasta muualla